Fråga råd - Boka tid
Servicehandledning och telefonrådgivning finns till för dig, som behöver fråga råd eller boka tid.
Serviceguide
Info om vart du kan kontakta i olika ärenden samt avgifter, anmälning, förhinder, in- och utskrivning.
Beställ tid till laboratoriet
och andra elektroniska tjänster (SMS-påminnelse och elektronisk självanmälning).
Aktuella meddelanden
-
Social- och hälsovårdsverket informerar om stängningar under julhelgen 2019Läs mer
-
Beslut för 3 år framåt.Läs mer
-
Närvårdare — yrket som skapar mening – När jag kan hjälpa en klient känns det verkligen som att jag gör något meningsfullt! Det är härligt när klienterna uppskattar och tackar mig för något jag gjort, säger Jonna Cederström. Möjligheten att få jobba med människor var det som lockade Jonna till vårdbranschen. Hon värdesätter den nära kontakten med klienterna. De varierande arbetsuppgifterna gör att jobbet som närvårdare aldrig blir tråkigt. Att jobba som närvårdare inom hemvården är ett mångsidigt, utmanande och självständigt teamwork. Man får ta mycket eget ansvar, men kollegor finns alltid nära till hands om man behöver vägledning. – Vi hjälper alla varandra och jag lär mig av de som har mera erfarenhet än mig, berättar Jonna. Som närvårdare inom hemvården får du bred användning för din kompetens men också möjlighet att utveckla den. Läs mer om våra lediga befattningar på https://www.sochv.jakobstad.fi/jobb-och-praktik/
-A och O är att logistiken fungerar, säger Jeanette Wargh, avdelningsskötare på barn- och ungdomsavdelningen. Eftersom avdelningen är liten är schemat tajt. Så fort en patient åker hem görs det plats för nästa. På avdelningen råder en trygg och familjär stämning. Utrymmena är visserligen trånga, men rymmer desto mer. Här vårdas barn i åldrarna 0—16 år med långvariga sjukdomar och infektioner. Också nyfödda med matningssvårigheter eller som är i behov av ljusbehandling kan mellanlanda här. Patienter med ätstörningar och psykisk ohälsa kommer ibland hit på kvällar och helger. Sjuksköterskorna tillbringar också tid på vägarna, speciellt under influensa- och magsjukeperioder. Tack vare hemsjukhuset slipper sjuka barn åka till och från sjukhuset. Det går till exempel att få inhalationer och intravenös antibiotikabehandling i hemmets trygga vrå. -Det krävs noggrann planering, men tack vare vår personal som kan utföra alla åtgärder som krävs får vi allt att löpa, intygar Jeanette glatt.
Laboratoriet meddelar / Laboratorio ilmoittaa Onsdagen den 9.10.2019 stänger laboratoriet i Jakobstad och Nykarleby redan kl. 11:00. Förbered er även på långa väntetider torsdag och fredag 10 - 11.10.2019. Keskiviikkona 9.10.2019 Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn laboratorio sulkee jo klo 11:00. Varaudu pitkiin odotusaikoihin myös torstaina ja perjantaina 10 - 11.10.2019.
Barnjour 0 - 16 år Vi vill ge bästa möjliga service åt våra barnpatienter och öppnade en barnjour tisdagen 1.10.2019. Vid barnjouren finns en läkare/barnläkare på plats vardagar kl. 8 - 15. En barnjourskötare finns på plats vardagar kl. 12 - 14. Tid till läkaren kan bokas via jouren. Tid till barnjourskötaren kan också bokas via rådgivningen eller telefonrådgivningen. Besöken är avgiftsfria för patienten. ----------------------- Lasten päivystys 0 - 16 vuotiaille Haluamme palvella lapsipotilaitamme mahdollisimman hyvin ja sen takia avasimme Lasten päivystyksen tiistaina 1.10.2019. Lääkäri/lastenlääkäri on paikalla Lasten päivystyksessä arkisin klo 8 - 15. Lasten päivystyshoitaja on paikalla arkisin klo 12 - 14. Lääkärille voi varata ajan päivystyksen kautta. Lasten päivystyshoitajalle voidaan varata aika myös neuvolan tai puhelinneuvonnan kautta. Käynnit ovat potilaille maksuttomia.
-Vi vet aldrig vad som väntar när vi börjar ett skift! Sjukskötarna Malin Snellman och Ann-Britt Wiik-Björkskog trivs med omväxlingen på barn- och ungdomsavdelningen vid Malmska. Ann-Britt, eller Titti som hon också kallas, är ett känt ansikte för många. Hon började som sjukhusbiträde på Malmska redan på 90-talet. Småningom var hon redo för nya utmaningar och sadlade om till sjukskötare. Sjukskötare Malin landade på barn- och ungdomsavdelningen för 2,5 år sedan och trivs med att jobba med barn. -Relationen som skapas till patienten, föräldrarna och ibland också till syskon är speciell, säger Malin. -Vi har ett stort ansvar och vissa dagar kan vara utmanande. Jag minns särskilt en gång när jag var ensam ansvarig vid en transport av en nyfödd till Tammerfors. Då gällde det att lita på sin egen förmåga, berättar Titti. Oavsett vad som inträffar är det viktigt att patienterna känner sig trygga. Och det ser Titti, Malin och deras medarbetare till att de gör!
Snuva, nästäppa, hosta och ont i halsen — klassiska förkylningssymptom Förkylningar orsakas av virus och går oftast över av sig själv. Därför finns inga läkemedel som botar eller gör dig snabbare frisk. Däremot finns receptfria läkemedel och enkla knep som kan lindra besvären. · Feber — stanna hemma och vila och se till att få i dig tillräckligt med vätska · Hosta — drick lite mer än vanligt och undvik rökiga miljöer · Ont i halsen — varma drycker kan ha en lenande effekt · Nästäppa — skölj näsan med koksaltlösning och sov med huvudet högt · Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten
Förknippar du hösten med ont i halsen, rinnande näsa och blytungt huvud? Då är du inte ensam. Under hösten frodas förkylningarna, men sällan är det kylan som gör oss sjuka. Största boven är att vi vistas mer inomhus och närmare varandra. En förkylning smittar lätt genom luften då någon hostar eller nyser. Smittan sprids också via händer, till exempel när du hälsar på en sjuk person eller tar i ett dörrhandtag. Rör du vid en smittad yta och sedan dig själv i ansiktet löper du stor risk att bli sjuk. Vad kan du göra för att hålla dig frisk och undvika att andra smittas? · Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten · Undvik att röra mun, näsa och ögon · Försök att alltid nysa och hosta i armvecket eller i en näsduk · Ät nyttigt och varierat och rör på dig · Om du lätt blir förkyld, undvik folksamlingar
Hur upptäcker jag hjärtsvikt? De vanligaste symtomen på hjärtsvikt är: - Trötthet - Svaghet - Andnöd - Svullnad i buk och ben. Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd och har dessvärre sämre prognos än de flesta cancerformer. Tecken på hjärtsvikt behöver tas på allvar! Känner du igen symptom på hjärtsvikt ska du inte tveka att ta kontakt med jouren för en första undersökning, ring oss på tel.nr 06 786 1111. På Malmskas inremedicinska poliklinik har vi lång erfarenhet av hjärtsviktspatienter. Hjärtsvikt behandlas främst med läkemedel men även livsstilsförändringar innebär förbättring av tillståndet. Rökning, alkohol och salt ska minimeras samtidigt som regelbunden lätt motion ger ökat välbefinnande.
Hjärtsvikt – en folksjukdom. I Finland har över 10% av personer över 70 år någon form av hjärtsvikt. -Hjärtsvikt betyder att hjärtats pumpförmåga är nedsatt. Eftersom hjärtat inte orkar pumpa runt det blod som behövs för att syresätta kroppen blir personer med hjärtsvikt ofta trötta, får andnöd och svullnar i buk och ben, förklarar kardiologen Kenth Vikström. Hjärtsvikt är ett så kallat syndrom med flera olika symptom som kan uppstå av bl.a. kranskärlsjukdom, hjärtinfarkt, blodtryckssjukdom och en del andra mer ovanliga tillstånd t.ex. cancerbehandlingar. Hjärtsvikt behandlas främst med medicin men i vissa fall behövs även kirurgiska ingrepp. -På Malmska har vi lång erfarenhet av hjärtsviktspatienter och sköter hela vårdkedjan på plats. De flesta kan leva ett gott liv när de fått rätt hjälp, säger hjärtskötare Carita Nyman.
Personal från Esse välfärdsstation deltar i Esse mässan. Kom och träffa oss där! Henkilökunta Ähtävän hyvinvointiasemalta osallistuu Ähtävän messuun. Nähdään!
Jaro-spelare följs åt ut i arbetslivet! Jonathan och Didric är bekanta från fotbollsplanen och studerar idag båda inom den rehabiliterande vården. Jonathan har siktet inställt på att bli fysioterapeut och Didric studerar till ergoterapeut. Under de senaste månaderna har de sommarjobbat på Malmska sjukhus. -Det är lärorikt och inspirerande att få tillämpa det vi lärt oss i skolan på riktiga patienter. Jag minns när jag första gången skulle träna gång med en strokepatient, det var stort, och något helt annat än när vi övar på varandra i skolan, berättar Jonathan. Malmska var ett givet val för båda killarna, med studier i Helsingfors ville de komma tillbaka till Jakobstad över sommaren. -Här kände jag mig direkt som en i gänget. Alla kollegor är otroligt hjälpsamma, det finns alltid någon att fråga råd av. Vi blir behandlade som vilken arbetskamrat som helst, förutom att vi ofta får frågor om hur man hanterar en dator, säger Didric och kikar lurigt upp på kollegorna Isa och Ann-Britt som bryter ut i skratt.
Från en frisk och livsglad vardag till diabetes typ 1, på två veckor. Sandra Hill hade druckit mängder med vatten i ett par veckor och blev lite fundersam. Det var fredagkväll och hon höll på att baka inför sitt 21-års kalas när hon bestämde sig för att göra en instickare till arbetshälsovården för att kolla att allt stod rätt till. -Jag blev direkt skickad till jouren och vidare till avdelningen. Att bli diagnostiserad med diabetes typ 1 var en chock för mig. Nio år senare har Sandra accepterat sin sjukdom och hittat en balans, men det har varit en lång process. -Det sägs att alla kan leva ett normalt liv med diabetes. Jag kan göra allt det friska personer kan. Men jag behöver ständigt planera och fundera över aktiviteter, matintag och ork, det kräver en hel del energi. Sjukdomen tar aldrig semester men den underlättas med tekniska hjälpmedel som insulinpumpen. -Jag har fått fantastiskt stöd av sjukskötarna på Diabetesmottagningen. Där ser de mig som en hel människa och fokuserar inte enbart på sjukdomen. Allt jag går igenom i livet, både psykiskt och fysiskt påverkar min sjukdom och mitt mående, därför behövs det sjukskötare som ser till helheten, säger Sandra.
Poolissa tapahtuu! Uusia haasteita ja mukavia työtehtäviä tulee koko ajan. Hyppäätkö sinäkin mukaan? Poolin työntekijät työskentelevät vakinaisessa toimessa vähintään kolmella eri osastolla. Heillä on kiinteät työajat ja parempi palkka. Lue lisää poolista täältä https://bit.ly/2Kjj5LP hae yhteen monista avoimista poolitoimistamme NYT osoitteessa https://bit.ly/2n9dLOk
Vi rekryterar Kunta etsii lääkäriä Vi rekryterar i Tammerfors
Det är i poolen det händer! Nya utmaningar och roliga arbetsuppgifter avlöser varandra. Hoppar du i? Poolarbetare jobbar på minst tre olika avdelningar i en ordinarie befattning. De har fasta arbetsskift och högre lön. Läs mer om poolen här https://bit.ly/2Kou4nD eller sök en av våra många lediga poolbefattningar NU på https://bit.ly/2CfCbyj
I poolen arbetar du på minst tre olika avdelningar i en ordinarie befattning. Du har fasta arbetsskift och högre lön. Jeanette har arbetat som närvårdare i poolen i 2 år och trivs som fisken i vattnet. -Det passar mig utmärkt att ha ett jobb där både arbetsuppgifterna och klienterna varierar från dag till dag. Jag behöver lite utmaning för att må bra och tycker om att ta egna initiativ. Det får jag göra i mitt arbete! Jobbet som närvårdare i hemvården blir mera mångfacetterat genom att inneha en poolbefattning. Poolarbetarna i hemvården har ett eget hemteam men arbetar i de grupper där de behövs. -Vi poolarbetare i hemvården har bra arbetsgemenskap sinsemellan men umgås även med alla andra grupper som vi arbetar med. Via arbetet i poolen lär jag känna dubbelt så många människor och får träffa klienter i varierande ålder och med olika sorters behov, berättar Jeanette. Läs mer om poolen här https://bit.ly/2Kou4nD eller sök en av våra många lediga poolbefattningar NU på https://bit.ly/2CfCbyj
Mångsidighet, variation och chansen att få lära sig nya saker. Därför jobbar Diana i poolen! I våra poolbefattningar får du chansen att pröva på vårdarbetet på olika avdelningar. Perfekt för nyutexaminerade som vill testa sig fram eller längre hunna som behöver nya utmaningar i arbetslivet. Anställda i poolen · Arbetar på samma enhet men alternerar upp till tre olika avdelningar · Har högre lön p.g.a. att de arbetar på flera avdelningar · Får fasta arbetsskift enligt schema · Behöver inte jobba nattskift Poolbefattningarna ger frihet och flexibilitet! Läs mer om poolen här https://bit.ly/2Kou4nD eller sök en av våra många lediga poolbefattningar NU på https://bit.ly/2CfCbyj
Poolissa työskentelet vakinaisessa toimessa vähintään kolmella eri osastolla. Sinulla on kiinteät työvurot ja parempi palkka. Oletko avoin, positiivinen ja taitava ihmisten kanssa? Siinä tapauksessa sovit pooliin täydellisesti. Lue lisää poolista täältä https://bit.ly/2Kjj5LP hae yhteen monista avoimista poolitoimistamme NYT osoitteessa https://bit.ly/2n9dLOk
I poolen arbetar du på minst tre olika avdelningar i en ordinarie befattning. Du har fasta arbetsskift och högre lön. Är du öppen, positiv och bra på att ta människor? Då är du en perfekt match för poolen. Läs mer om poolen här https://bit.ly/2Kou4nD eller sök en av våra många lediga poolbefattningar NU på https://bit.ly/2CfCbyj
Sommarfesten ger en andningspaus i vardagen för patienter, anhöriga och personal. -Det är fjärde året i rad som vi ställer till med en ordentlig fest här i Malmskas terapiträdgård. Vi i arbetsgruppen har planerat programmet och gjort blomarrangemang, det är en uppskattad eftermiddag för alla inblandade, säger Leena Niemelä. Närvårdarstuderande Agnes Wiklund och Jessica Häggman deltar i festen för första gången. Det är deras andra skoldag och tillsammans med sina klasskamrater finns de till hands för patienterna. -Vi har fått i uppgift att samla namn till gästboken! Det går riktigt bra, om patienten inte kan skriva själv så hjälper vi till. Vi hoppas att vi i framtiden får jobba här på sjukhuset, men nu ser vi mest framemot att få studera och lära oss nya saker, säger Jessica och Agnes. Festen bjuder på tal av Marjo Orava och sjukhusprästen Catharina Englund, det spelas mycket musik och förstås finns det gott fika. Överläkare Kimmo Kuisma har tagit en paus från semestern för att bistå med pianomusik. Terapiträdgården är full av liv och glädje. För en liten stund lyser vardagen klarare än vanligt.
Fotvård och pedikyr är inte samma sak! -Om du har en flaska lack med dig så visst kan jag lacka dina tånaglar men hit kommer diabetiker för att hålla sina fötter i skick på ett djupare plan än för estetiken. Diabetes försämrar blodcirkulationen i benen och fötterna samtidigt som den även förstör nervbanorna, vilket kan leda till nedsatt känsel i fötterna. Är det riktigt illa ställt kan en diabetespatient gå med en kapsyl i skon utan att veta av den, säger fotvårdaren Caj Långnabba. Diabetes är orsaken till hälften av alla ben som årligen amputeras i Finland. Om blodcirkulationen är försämrad läks inte såren, vilket i värsta fall kan leda till kallbrand. Ifall blodcirkulationen då inte kan förbättras genom en ballongutvidgning eller by-passoperation av förträngningen i blodkärlet leder det till att en tå eller benet måste amputeras. Alla diabetespatienter är rekommenderade att gå på fotvård, men endast de som uppfyller vissa kriterier blir skickade till Caj. -Min uppgift är att hitta orsaken bakom patientens problem och få dem att förstå vad som gynnar dem i längden. En felaktig modell på skorna eller för små skor är den största yttre orsaken till fotsår hos diabetiker. Många vill inte gå med fotriktiga skor eftersom de finner dem mindre tilltalande rent estetiskt. Foten är smalast vid hälen och bredast framtill, men de flesta skor ser inte ut så idag, detta kan ställa till alla möjliga problem, förklarar Caj.
Vardag eller fest. Dag- och hemsjukhuset finns alltid nära till hands. Läs mer på https://bit.ly/2JotQMy
Arki tai juhla. Päivä- ja kotisairaala on aina käytettävissä. Lue lisää osoitteesta https://bit.ly/2NWWuca
Träffa oss på årets Kom hit-mässa i Brandkårshuset onsdag 24.7 kl. 15-18. Vi diskuterar gärna både dina professionella och personliga behov för att anpassa din befattning utgående från din rådande livssituation. Hos oss har du möjlighet att avancera och fortbilda dig kontinuerligt. Vi tror på att personal som trivs vårdar bättre! Du bryr dig om andra. Vi bryr oss om dig!
Kvällskiftet börjar med en genomgång av patientlistan. Sissel Lövsund som är sjukskötare på hemsjukhuset har hela sjukvårdsområdet som sitt arbetsfält. -Vi kör runt och vårdar i Larsmo, Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby. När jag kommer på jobb vet jag inte vart jag får åka, säger Sissel. Väskan står färdigpackad med alla tänkbara verktyg och hjälpmedel. Sissel hämtar medicinerna som är utplockade för respektive patient och påbörjar kvällens första hemsjukhusrunda. -Patientantalet varierar men ofta har vi fullt upp. Jag har arbetet på hemsjukhuset i 2.5 år och trivs med att träffa patienterna i deras hem varje dag. Arbetsuppgifterna är varierande och vi kommer verkligen nära patienterna, det gillar jag! Sissel knackar på dörren till sin första patient och blir emottagen av Bo Haga och hans stora leende. Bo får sin medicin av Sissel samtidigt som de skämtar och skrattar. När besöket är över bjuds det på jordgubbar, Bo följer Sissel ut genom dörren för att hon inte ska behöva gå i mörkret. Ett insider-skämt som får dem båda att dra på smilbanden. Hemsjukhuset bygger nära relationer.
Sissel Lövsund och Bo Haga har åtminstone en sak gemensamt, de gillar människor! Och tur är väl det, för de omges båda konstant av människor, Sissel i sitt arbete och Bo genom besök från hemsjukhuset. Bo får medicin tre gånger om dagen genom en kanyl som sitter i armen. Medicineringen har pågått i någon månad, men Bo har även tidigare varit hemsjukhusets patient. -Jag är mycket nöjd med servicen, sjukskötarna kommer hit flera gånger om dagen och är alltid lika trevliga och lätta att ha att göras med. Bra humor har de också! Hemsjukhuset tar hand om allt från 16-åringar till åldringar. Oftast handlar det om infektionssjukdomar där patienten behöver få antibiotika eller annan medicinering intravenöst, hemsjukhuset sköter även palliativ vård. Patienternas allmänkondition behöver vara så pass god att de klarar sig hemma mellan hemsjukhusbesöken.
Diabetes ökar och i stort sett varje vecka välkomnar teamledaren Monica West på diabetesmottagningen nya patienter. När det handlar om diabetes typ 1 har patienten ingen egen insulinproduktion och behöver tillföra insulin för att överleva. Patienter med diabetes typ 2 kan i bästa fall hålla blodsockret på en normalnivå genom att idka en sund livsstil men oftast krävs även medicinering. I båda fallen behöver patienten själv ha koll på livsstilen, där kosten och motionen räknas till de viktigaste faktorerna. -Det pratas mycket om att diabetes typ 2 är vår tids nya välfärdssjukdom. Tidigare förekom den mest hos äldre människor men idag ser vi den krypa ner i allt yngre åldrar. Övervikt och metabolt syndrom är oftast länkat till den här typen av diabetes. Sunda levnadsvanor redan från ung ålder minskar risken för att få diabetes typ 2, berättar Monica. Diabetes är en allvarlig sjukdom med stor risk för följdsjukdomar för speciellt hjärta, blodkärl, synen, blodcirkulationen, nervbanorna och njurarna. Med medicinering, kontinuerliga uppföljningar och aktiv egenvård går det dock att leva ett gott liv.
Vården är inget nytt för Marina Wiklund, hon har jobbat inom pediatriken i 30 år. Sedan 2.5 år tillbaka huserar hon på Malmskas diabetesmottagning och brinner för att få sina patienter att hitta inre motivation och glöd. -Det bästa jag vet är när patienterna hittar motivationen till aktiv god egenvård och energin till att leva hälsosamt. Det känns som en seger varje gång! Alla med diabetes behöver leva livet ut med sin sjukdom och den kräver aktiv egenvård, berättar Marina. Det finns två typer av sjukdomen, diabetes typ 1 och diabetes typ 2. Nuförtiden är dessa två typer även uppdelade i undergrupper. Forskningen kring diabetes går framåt med en hiskelig fart och alla diabetesskötare utbildas kontinuerligt för att hålla sig ajour med de senaste forskningsresultaten. -Det kommer ny forskning och nya tekniska hjälpmedel hela tiden. Allt för att göra vardagen enklare för patienterna. Som diabetesskötare behöver jag ha respekt för mina patienters livssituation och deras individuella resurser, en del tar t.ex. till sig ny teknik direkt medan andra är mera avvaktande. Eftersom både diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är kroniska sjukdomar träffar Marina sina patienter regelbundet under många år. Hennes arbete består till stor del av att coacha och lyssna på patienterna. Ingen som har träffat Marina kan undgå hennes stora engagemang, hos henne känner man sig i goda händer.
Midsommarhälsningar från Malmskas terapiträdgård! ⠀ Fysioterapeuten Jonna Marjamäki spelar ljuva violintoner medan patienterna och personalen på Malmska strömmar in i terapiträdgården. Midsommar-mingel står på schemat och det går inte att ta miste på feststämningen. ⠀ Pia Nyman är uppklädd med folkdräkt och delar ut munkar till patienterna. ⠀ -Det är tradition att ordna midsommarfest här på Malmska för patienter och personal. I år blev den mera omfattande festen uppskjuten till augusti så vi bestämde oss för att ordna ett litet mingel istället nu innan midsommar, berättar Pia. ⠀ Både patienterna och personalen njuter av Victoria Lampas stämma som ljuder över gården. Solen lyser, munkarna smakar och den handgjorda midsommarstången står ståtlig i bakgrunden. Hunden Rocky hoppar upp i famnen på patienten Maja och får henne att le av lycka. ⠀ Nu är det sommar, på riktigt. Vi önskar er alla en trevlig och trygg midsommar!
Sommarvikarierna Anni och Victor hoppas på att få samla erfarenhetsbägaren full i sommar! Anni vill spendera sin tid i Larsmo om somrarna och Victor ska köpa hus i nejden. Men det är inte endast hemtrakten som lockar vid val av sommarjobbsplats. -Finland är det absolut bästa landet att lära sig vårdyrket i. Här är kvaliteten på vården suverän och man får samla på sig erfarenhet och bygga upp en kompentens som håller var som helst i världen, säger Victor. Både Anni och Victor är klara med sitt andra studieår till hälsovårdare respektive sjukskötare och arbetar för första gången på Malmska sjukhus. De är båda anställda som närvårdare på avdelning 7 för allmänmedicin, inremedicin och lungsjukdomar. -Jag har praktiserat här på avdelning 7 redan tidigare i vår, så för mig känns det som hemma. Förhoppningsvis får jag lära mig många nya saker och vara med om så mycket som möjligt i sommar. Erfarenhet gör en säkrare och får en att växa i sin yrkesroll, säger Anni. Ingen dag är den andra lik för sommarvikarierna Anni och Victor men en sak är säker, de är i goda händer tillsammans med den övriga personalen på avdelningen.
Vår överskötare Riitta Lönnbäck hade sin sista arbetsdag den 12.6. Vi tackar för arbetsinsatsen under många år!
Har du hört om vår pool? Vi söker närvårdare till Björkbacka och två av platserna är poolbefattningar. Anställda i poolen • Arbetar på samma enhet men alternerar upp till tre olika avdelningar • Har högre lön p.g.a. att de arbetar på flera avdelningar • Får fasta arbetsskift enligt schema • Jobbar inte nattskift Vill du ha en mångsidig befattning där du får lära dig arbetet på fler än en avdelning? Här är din chans! Sök till en poolbefattning och bredda din kompetens. Läs mer eller sök på https://bit.ly/2WnAhHW
Bennäs mottagning renoveras från juni - december 2019. Mödra- och barnrådgivningen samt sjukvårdsmottagningen fungerar under tiden vid f.d Kållby mottagning, Centrumvägen 193, Kållby. -------------------- Pännäisten vastaanottoa remontoidaan kesäkuusta joulukuuhun 2019. Äitiys- ja lastenneuvola sekä sairaanhoidon vastaanotto toimivat tänä aikana aikaisemmassa Kolpin vastaanoton tiloissa, Keskustiellä 193, Kolppi.Sjukskötare, befattning, samt tre närvårdare, befattningar, Björkbacka serviceboende Ett meningsfullt arbete, en arbetsgemenskap som uppmuntrar samt ett team där alla känner varandra. De erfarna och professionella kollegorna delar med sig av sitt kunnande till de nyare, vilket är en enorm fördel. Detta är bara några av de många orsakerna till att sjukskötaren Madeleine varken skulle byta bransch eller arbetsplats. Läs hela Madeleines berättelse: https://rekry.sochv.jakobstad.fi/sjukskotare-madeleine. Just nu söker vi sjukskötare och närvårdare till Björkbacka serviceboende. Kom med i en fantastisk arbetsgemenskap! För mer information om befattningen: https://bit.ly/2CfCbyj. Ansökningstiden utgår den 6.6.2019 kl. 15.00. Sök genast!
Biträdande avdelningsskötare, befattning, Nykarleby vårdavdelning Vi rekryterar ny personal till vårt professionella team. Kom med i en redan trivsam arbetsgemenskap! Som biträdande avdelningsskötare på Nykarleby vårdavdelning planerar, utvecklar och leder du verksamheten, fungerar som förman för personalen samt ansvarar för avdelningens verksamhet. Nykarleby vårdavdelning är en allmänmedicinsk avdelning med 25 platser, vars personalstyrka uppgår sammanlagt till ca. 30 personer. Du bryr dig om andra. Vi bryr oss om dig. När du ser på videon från vår arbetsgemenskap i vardagen, känns det då som att du skulle passa hos oss? För mer information om befattningen: https://bit.ly/2CfCbyj. Ansökningstiden utgår den 31.5.2019 kl. 15.00. Sök därför genast!
Apulaisosastonhoitajan toimi, Uudenkaarlepyyn hoito-osasto Rekrytoimme uutta henkilökuntaa ammattitaitoiseen ja työssään loistavasti viihtyvään joukkoomme. Apulaisosastonhoitaja suunnittelee, kehittää ja johtaa osaston toimintaa, toimii henkilöstön esimiehenä sekä vastaa osaston toiminnasta. Uudenkaarlepyyn hoito-osasto on 25 -paikkainen yleislääketieteen osasto ja henkilökuntaa on yhteensä noin 30. Sinä välität muista. Me välitämme sinusta. Kun katsot videon työyhteisömme arjesta, tuntuuko, että sopisit meidän joukkoomme? Lisätiedot toimesta löydät täältä: https://bit.ly/2n9dLOk. Hakuaika päättyy 31.5.2019 klo 15.00. Hae siis viipymättä!
Nykarleby vårdmaterialutdelning har nu flyttat tillbaka till Nykarleby välfärdscentral och har utökade öppethållningstider: Tisdagar kl. 12.00 – 16.00 och onsdagar kl. 8.00 – 12.00. (Ingång från Borgaregatan, ny ytterdörr) ----------------- Uudenkaarlepyyn hoitotarvikejakelu on muuttanut takaisin Uuteenkaarlepyyn hyvinvointikeskukseen ja aukioloajat ovat: Tiistaina klo. 12.00 – 16.00 ja keskiviikkona klo. 8.00 – 12.00. (Sisäänkäyti Porvarikadulta, uusi ulkoovi)
Marit Portin är sjukskötare på dag- och hemsjukhuset och har arbetat på Malmska i trettio år. Dag- och hemsjukhuset tar hand om patienter med t.ex. infektionssjukdomar som behöver få antibiotika eller annan medicin intravenöst. Marit trivs bra med sitt jobb och hyllar deras avdelningsskötare Ulla Prittinen. -Ulla är den bästa chef jag haft! Hon är lätt att prata med och har alltid tid för en, berättar Marit. Dag- och hemsjukhuset servar allt från äldre tonåringar till åldringar. Verksamheten utvecklas hela tiden och patientmängden ökar. Dag- och hemsjukhuset samarbetar tätt med hemvården och är flexibla med servicen som är specialanpassad för varje individ. -För att få vårt jobb att löpa smidigt behövs duktig personal. Jag har haft turen att få arbeta med de mest talangfulla sjukskötarna. Alla är motiverade att lära sig nya saker och deras yttersta prioritet är alltid patienten. De tar hand om våra patienter på ett fantastiskt sätt, säger Ulla.
I ur och skur snörar Ulla Prittinen och hennes man på sig joggingskorna. En fem kilometers runda om dagen gör susen för hälsan. -VI har hållit på i över 1700 dagar! Jag har alltid rört på mig, men nu är jag medlem i en Facebook grupp där deltagarna springer en halv mil om dagen. Det peppar en att hålla rutinen. Tempot har blivit långsammare med åren, men att springa är nog fortfarande den bästa medicinen för att rensa huvudet, säger Ulla och ler. Som 20-åring var Ulla Prittinen färdigutbildad sjukskötare, efter en sväng via Solkulla åldringshem och Uleåborgs Universitetssjukhus landade hon på Malmska där hon huserat sedan 80-talet. Arbetet på Solkulla gav henne några välbehövda mognadsår och i Uleåborg på akutortopedin fick hon lära sig att ”Kärpät” inte betydde flugor. -Jag har fortsatt att utbilda mig genom åren. Först gick jag en klinisk specialistutbildning och senare läste jag ledarskap för att få behörighet som avdelningsskötare. För femton år sedan tog jag emot ett fyra månaders långt avdelningsskötarvikariat och på den vägen är det, nu är jag avdelningsskötare för flera enheter, berättar Ulla. Ulla är en Kackursbo med fyra barn, hon beskriver sig själv som en typisk hemma mamma med en svaghet för handarbete och trädgårdspyssel. Även på fritiden spenderar hon tid med sin fantastiska personal. -Vi umgås också ibland efter arbetstid och hittar på allt möjligt roligt. När jag fyllde 50 år fick kollegorna mig att simma i Gamla Hamn efter ett svettigt Zumba-pass som de hade ordnat, berättar Ulla.
Ansvariga sjukskötare Maj-Len Dahlskog visar upp koloskopi-instrumentet som används vid undersökningar. Det är en slang som förs in i tarmen genom vilken läkaren och skötarna kan både undersöka och åtgärda problem. -Här trycker vi för att fylla tarmen med koldioxid som gör att den utvidgas och vi lättare kan föra in slangen. Genom slangen för vi sedan in de instrument vi behöver använda. Slangen är utrustad med en kamera i främre ändan och på en videoskärm ser vi insidan av tarmen i HD-kvalitet, säger Maj-Len. På Malmskas endoskopienhet görs alla sorters undersökningar. Upptäcks problem som behöver åtgärdas med operation får patienten remiss vidare, men både för- och efterundersökningar kan göras i hemkommunen. -Mitt arbete är spännande! Jag har jobbat här i över 15 år och ändå lär jag mig nytt hela tiden. Nu hoppas jag att vi ska få nya intresserade till teamet eftersom två av mina kollegor snart går i pension. Jag har under min arbetskarriär hunnit jobba på olika avdelningar men ingen annanstans har jag fått så mycket uppskattning som på endoskopienheten. Patienterna är fantastiskt tacksamma! Vill man få beröm så ska man jobba här, säger Maj-Len och skrattar hjärtligt.
Många patienter är nervösa när de sitter i väntrummet till en endoskopi. Birgit Riska som är sjukskötare på enheten ser alltid till att få en stund med patienten innan undersökningen. -Vi hälsar på patienten och frågar hur hen mår. Alla koloskopipatienter får lokalbedövning och vid gastroskopi svalgbedövning, åt de som vill ha ger vi lugnande. Vi småprata med patienten när vi utför undersökningen för att få hen att slappna av. Även djupandning fungerar lugnade för många, vi ber dem andas in djupt, hålla andan och sedan långsamt andas ut, berättar Birgit. Ingen behöver längre heller oroa sig över att känna sig avklädd vid en koloskopi, alla patienter får hoppa i ett par shorts med lucka baktill som de har på sig så länge de undersöks. -Vårt arbete har endast utvecklats till det bättre genom årens lopp. Vi har både bättre utrustning och mer tid med patienterna. För oss är det viktigt att alla känner sig omhändertagna och får en bra upplevelse av sitt besök. Våra patienter är otroligt tacksamma och vi får positiv feedback till och med när vi står i kassakön vid stormarknaden, säger Birgit och skrattar.
Vi rekryterar hälsovårdare, sjukskötare och socionomer i Vasa på Novia idag. Rekrytoimme terveydenhoitajia, sairaanhoitajia sekä sosionomeja Vaasassa tänään Novian tilaisuudessa.
När du vill ha ett arbete med verklig betydelse. Vi erbjuder människonära arbetsuppgifter och just nu rekryterar vi: - 1 socialarbetare till familjeservicecentralen - 1 socialarbetare till handikappomsorgen - 1 sjukskötare till kirurgiska- och inremedicinska poliklinikerna - 1 biträdande avdelningsskötare till Nykarleby vårdavdelning - 1 sjukskötare till Björkbacka serviceboende - 3 närvårdare till Björkbacka serviceboende Läs mer om de lediga tjänsterna/befattningarna på Facebook Stories eller sök din plats på https://bit.ly/2AQftMz Visst följer du våra rekryteringssidor? Där håller vi dig uppdaterad på alla våra lediga platser! https://bit.ly/2WGL3oB
Mental- och beroendevården meddelar / Mielenterveys- ja riippuvuushoito ilmoittaa Psykiatriska vuxenmottagningen är stängd 14 - 16.5.2019 p.g.a. flytt till sjukhusets våning 4. Psykiatriska dagavdelningen är stängd 12 - 15.5.2019 p.g.a. flytt till Solkulla. ---- Psykiatrinen aikuisvastaanotto on suljettu 14 - 16.5.2019 sairaalan 4. kerrokseen muuton taki. Psykiatrinen päiväosasto on suljettu 12 - 15.5.2019 Solkullaan muuton takia.Det krävs två skötare och en läkare för att utföra en koloskopi. Maj-Len Dahlskog är ansvarig sjukskötare på endoskopienheten och förevisar hur hon hjälper till och fixerar tarmen vid undersökningen. -Genom att vi trycker på patientens mage under koloskopin får vi instrumentet att lättare leta sig upp genom tarmen. Vid undersökningen både hittar vi problemen och åtgärdar dem, vi gör allt här på samma gång, berättar Maj-Len. Att bli kallad till en koloskopi är inte precis var mans dröm. Många har hört skräckhistorier om hur ont det tar och inte många är exalterade över att få ett instrument infört i tarmen. -Vi har haft patienter som ringt hit i panik och velat annullera sin tid. Vi ser ju i deras journal att de behöver den här undersökningen så vi försöker lugna dem genom att berätta hur allt går till. En gång satt jag en lång stund i telefon med en patient, han valde att inte annullera och var otroligt nöjd med sitt beslut när allt var över. Väljer patienterna att komma på undersökningen är de i de flesta fall lättad efteråt, oftast är det inte så farligt som de trott. Alla som vill ha får förstås också premedicinering, säger Maj-Len.
Endoskopiskötarna Birgit Riska och Maj-Len Dahlskog har insett charmen med tarmen! De har både arbetat på endoskopienheten i över 15 år. Här trivs de ypperligt och har inga som helst problem med att prata om tarmen eller avföringsbesvär. -För en del patienter kan det vara lite genant att komma hit. Men oftast slappnar de av ganska snabbt, vi är naturliga och pratar på för att göra dem bekväma. Vi ser bakdelar varje dag och de ser alla tämligen likadana ut, säger Maj-Len. På endoskopienheten görs både gastroskopi och koloskopi. Birgit och Maj-Len utför undersökningarna tillsammans med en läkare. -Vi har ett bra team med både läkare och skötare här på enheten. Läkaren utför undersökningen medan vi skötare bland annat tar provbitar och nyper av eller bränner bort polyper från tarmen. Samarbetet fungerar oerhört smidigt. Eftersom de flesta av oss har lång erfarenhet ser vi ganska omgående vilka problem det handlar om och kan ge bästa möjliga vård, säger Birgit.
Sen när jag är pensionär! Drömmen om pensionärslivet är ibland lockande när heltidsjobbet tar mer än det ger. Vi visionerar långa sovmorgnar och boulespel i parken med vänner. Men är det verkligen så underbart som det låter? Pehr Löv har rett ut pensionärslivets för- och nackdelar i en artikelserie som vi presenterar på vår hemsida. Löv lyfter bland annat fram en undersökning gjord av Folkhälsan som påvisar att en tredjedel av alla pensionärer i Finland är ensamma mot sin vilja. Genom att aktivt engagera sig kan pensionärslivet bli den bästa tiden i livet, men det kommer inte nödvändigtvis av sig själv. Pehr Löv tipsar om hur du aktivt kan bygga ett rikt och socialt pensionärsliv. Gå in och läs här https://bit.ly/2GGduh6
Checklista för utlandssemestern: • Pass • Tandborste • Vaccination Det lönar sig att i god tid innan utlandsresan kolla upp vilka vacciner som krävs eller rekommenderas för just det land du ska besöka. För en frisk individ räcker det att du tar kontakt 1-2 månader innan resan men har du allvarliga hälsoproblem är det bra att du börjar förberedelserna redan 3 månader innan avfärd. Vi svarar gärna på dina frågor! Kontakta Malmskas HVC-mottagning eller Nykarleby välfärdscentral så hjälper vi dig vidare. Mer information och kontaktuppgifter hittar du via länken https://bit.ly/2J607IH