Aktuella meddelanden

  • Pressmeddelande: Hälsoinspektionen har fått resultaten av mikrobundersökningen i Oxhamns skola
    Läs mer
  • Kom och sommarjobba hos oss
    Läs mer

Lediga platser

Rekrytering startsida uppdateradbild

Vardagshjältar

Pehr Löv

 Arkiv

Pensionärslivet är härligt bara man inte fastnar i ensamhetsträsket 

Jag har nu varit pensionär i sex och ett halvt år och har lite perspektiv på det här livsskedet. Pensionering innebär en förlust av den stimulerande arbetsgemenskapen. Plötsligt är telefonen tyst och e-posten plingar sällan in. Behövs jag mera? Har jag en roll? Fast man tänkt sig in i läget känner man lätt en tomhet i början, men människan kan anpassa sig om man bara inte slöar till. Jag tycker att jag lyckats i den processen.

Ensamhet är vår tids stora ”folksjukdom”. Soffan med en bra bok och gott kaffe är skön, men den får inte bli din chef.

Möjligheterna öppnar sig: resor, föreningsliv, körsång, konserter, barnbarn, läsning, sociala medier, villaliv och mycket motion fyllde snart Gun-Mays och mina dagar. Forskning visar att ett aktivt liv ger livskvalitet och hälsa, också flera levnadsår. Mångsidig stimulans förebygger demens, stroke och många andra sjukdomar.

Jag lever långt som jag lär. Jag motionerar i olika grupper fem gånger i veckan och sjunger i kör. Jag ger Svenska pensionärsförbundet mycket tid och tror att jag kan förmedla nyttig kunskap där. Det ger nya människomöten över hela landet och jag känner verkligen att jag har en roll i talkoanda.

I kommande inlägg skall jag mera belysa ensamhetsproblemet och det goda frivilligarbetet. Vårdtestamente (vårdvilja) och intressebevakningsfullmakt ger en extra trygghet i livet och jag berättar gärna om dem ifall intresse finns.

Pehr Löv = en nöjd pensionär