Käsihygienia

Maailman terveysjärjestön (WHO) kampanja SAVE LIVES: Clean Your Hands

Kansainvälinen käsihygieniapäivä

Kansainvälinen käsihygieniapäivä vietetään joka vuosi 5. toukokuuta. Kampanjan tavoitteena on muistuttaa käsihygienian tärkeydestä terveydenhuollossa hoitoon liittyvien infektioiden torjunnan ja potilasturvallisuuden edistämiseksi.

Hoitoon liittyviä infektioita

Hoitoon liittyviä infektioita esiintyy sairaaloissa ja hoitolaitoksissa ympäri maailmaa, sekä köyhissä että rikkaissa maissa. Ihmiset kärsivät vuosittain infektioista, jotka ovat syntyneet hoidon aikana. Useat näistä potilaista saavat elinkautisia vammoja ja jopa kuolevat hoitoon liityvien infektioiden seurauksena.

Kuva kädestä

Tietysti haluamme ehkäistä hoitoon liittyvien infektioiden syntymistä
- jokaisella potilaalla on oikeus siihen, että häntä hoidetaan puhtailla käsillä

Hyvä käsihygienia

Puhtaat kädet on tärkeä pohja hoitoon liittyvien infektioiden torjunnassa ja tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseen terveydenhuollossa ja myös merkittävä tekijä potilasturvallisuuden edistämiseen.

Kuva käsien pesusta

Hyvällä käsihygienialla voimme estää bakteerien ja viruksien siirtymisen käsien tai hoitoympäristön välityksellä paikasta toiseen, potilaasta toiseen. Edellytys hyvään käsihygieniaan on koruton käsi - se tarkoittaa että henkilökunta ei käytä sormuksia, rannekoruja, rannekelloja tai tekokynsiä.

Käsiä pesemällä ja käsidesinfektioaineita käyttämällä oikealla hetkellä ja oikealla tekniikalla voimme tehokkaasti katkaista tartuntatiet, vähentää tartuntojen leviämistä ja ehkäistä hoitoon liittyviä infektioita.

Hyvä käsihygienia kuuluu kaikille. Terveydenhuollossa infektioiden torjunta toteutuu parhaiten, jos me kaikki yhdessä – henkilökunta, potilaat, omaiset, vieraat – noudatamme hyvää käsihygieniaa.

WHO – 5 muistisääntöä hyvään käsihygieniaan

Kuva WHO:n muistisäännöistä hyvään käsihygieniaan

Desinfioi kätesi:

  1. Ennen kuin kosketat potilasta
  2. Ennen aseptisia toimenpiteitä
  3. Eritteiden käsittelyn jälkeen
  4. Potilaaseen koskettamisen jälkeen
  5. Potilaan lähiympäristöön ja hoitovälineisiin koskettamisen jälkeen

Lisätietoa

Viimeksi muokattu 25.02.2021