Käsihygienia

Kansainvälistä käsihygieniapäivää vietetään toukokuussa

Kansainvälistä käsihygieniapäivää vietetään joka vuosi 5.5. Kampanjan tavoitteena on muistuttaa käsihygienian tärkeydestä. Hyvällä käsihygienialla ehkäistään erilaisten sairauksien, tulehdusten ja virusten leviäminen. Erityisen tärkeää käsihygienia on terveydenhuollon yksiköissä.

Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta on tärkeää

Hoitoon liittyviä infektioita esiintyy sairaaloissa ja hoitolaitoksissa ympäri maailmaa, sekä köyhissä että rikkaissa maissa. Ihmiset kärsivät vuosittain infektioista, jotka ovat syntyneet hoidon aikana. Infektiot voivat aiheuttaa vakavia haittoja tai jopa kuoleman. Näitä infektioita voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla.

Jokaisella potilaalla on oikeus siihen, että häntä hoidetaan puhtailla käsillä. Huolehdithan itsekin hyvästä käsihygieniasta asioidessasi terveyden- ja sosiaalihuollon toimipisteissä.

Hyvä käsihygienia on helppoa

Puhtaat kädet ovat tärkeä pohja infektioiden torjunnassa ja tartuntatautien leviämisen ehkäisemisessä sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämisessä.

Hyvällä käsihygienialla voimme estää bakteerien ja viruksien siirtymisen käsien tai hoitoympäristön välityksellä paikasta toiseen tai ihmisestä toiseen.

Käsiä pesemällä ja käsidesinfektioaineita käyttämällä voimme tehokkaasti katkaista tartuntatiet ja vähentää tartuntojen leviämistä.

Hyvä käsihygienia kuuluu kaikille. Terveydenhuollossa infektioiden torjunta toteutuu parhaiten, jos me kaikki yhdessä –henkilökunta, potilaat, omaiset, vieraat – noudatamme hyvää käsihygieniaa.

Muistisäännöt käsihygieniaan:

Pese kätesi aina

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Kun peset kädet:

 1. Huuhtele kädet runsaalla vedellä.
 2. Ota saippuaa ja hiero käsiä vastakkain.
 3. Hiero kämmenselät, peukalot ja sormien välit.
 4. Hiero sormia vastakkain lomitse.
 5. Huuhdo kädet runsaalla vedellä.
 6. Kuivaa kädet huolellisesti.
 7. Sulje hana käsipaperilla.

Lisätietoa

Viimeksi muokattu 30.04.2021