Hammastapaturma

 

Pikalinkkit: Ehkäiseminen Hammastapaturmat Maitohampaat Pysyvät hampaat

 

Onko sinulle sattunut hammastapaturma?

Hammastapaturmat voidaan jakaa lieviin ja vaikeisiin tapaturmiin. Lievissä tapauksissa vain siru hampaan kiilteestä lohkeaa. Vakavissa tapauksissa suuri osa hampaasta on lohjennut tai hammas on irronnut kokonaan.

Etuhammas on katkennut.

Usein myös huulet tai ikenet vaurioituvat ja tuolloin verenvuoto voi olla runsastakin.

Vihlovan hammaspinnan suojaksi voit laittaa ensiavuksi esim. purukumia.

Ota yhteyttä hammaslääkäriisi tai -päivystykseen jos hammas tai hampaita heiluu, aristaa tapaturman jälkeen tai suussa on ommeltavia haavoja.

Nykyisillä paikkausmenetelmillä murtumat ovat tänään hyvin hoidettavissa. Ytimeen asti ulottuvissa tapauksissa joudumme usein tekemään myös juurihoitoa.

 

Onko maitohammas vaurioitunut?

Maitohampaat ovat lapsen ensimmäiset hampaat.

Älä koskaan laita irronnutta maitohammasta takaisin! Tällöin voit vahingoittaa kehittymässä olevaa pysyvää hammasta. Paikoiltaan siirtynyttä tai irronnutta maitohammasta ei voida kiinnittää takaisin paikoilleen.

Vahingon tapahduttua sinun tulee aina hakea apua. On tärkeää että hammaslääkärisi saa kontrolloida ja dokumentoida vammat sekä selvittää muiden hampaiden kuntoa.

Huom: Jos maitohammas heiluu siitä syystä, että pysyvä hammas on tulossa, voi itsekin yrittää maitohampaan poistoa.

 

Onko pysyvä hammas vaurioitunut?

Maitohampaiden jälkeen puhkeavat pysyvät hampaat.

Tee näin pelastaaksesi irronneen tai pudonneen hampaan!
  1. Tarkista, montako hammasta on irronnut.
  2. Etsi hammas/hampaat, ota hampaasta kiinni koskematta juureen.
  3. Voit varovasti huuhtoa likaantunutta hammasta maidolla tai kylmällä vedellä. Vältä vahingoittamasta juurikalvoa. Hampaalla on parempi ennuste, mikäli solut säilyvät elävinä.
  4. Laita hammas takaisin paikalleen mahdollisimman pian. Mikäli tämä ei onnistu, niin voit säilyttää hammasta kielen alla tai maidossa (ehdottomasti ei kylmässä vedessä). On tärkeää, ettei hammas pääse kuivumaan.
  5. Hakeudu hoitoon omalle hammaslääkärillesi tai ota yhteyttä hammaspäivystykseen. Selvitä myös jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolo.

Etuhampaat ovat irronneet.

 

Hammastapaturmien ehkäiseminen

Kuvassa hammassuoja ja säilytyskotelo

Välttääksesi hammastapaturmia on tärkeää aina käyttää hammassuojia mailapeleissä (esim. jääkiekossa). Jos kotona on pieniä lapsia, voit huolehtia kodin turvallisuudesta esim. laittamalla liukuesteitä mattojen alle ja portaisiin.

 

Viimeksi muokattu 07.12.2020