Jalkojenhoito

Jalkojenhoitaja auttaa sinua, joka olet diabeetikko ja jolla on ”riskijalat”. Jalkojenhoitoa annetaan diabetesvastaanoton yhteydessä ja se hankitaan ostopalveluna Caj Långnabbalta koko yhteistoiminta-alueemme osalta (Pietarsaari, Luoto, Uusikaarlepyy, Pedersören kunta).

Myös reumaatikot voivat saada jalkojenhoitoa reumalääkärin lähetteellä.

Ensikäynnille tulet lääkärin tai diabeteshoitajan lähetteellä. Aikoja on rajoitetusti, minkä vuoksi ”riskijalat” ovat etusijalla. Jalkahoitajalla on vastaanotto maanantaisin ja torstaisin.

Ensikäynnillä jalkojenhoitaja tekee jalkojesi riskiarvioinnin. Tarkastetaan verenkierto, tunto, iho-ongelmat, liikavarpaat, haavat, kynsiongelmat ja virheasennot. Lisäksi tarkastetaan, kykenetkö hoitamaan jalkojasi itse vai tarvitsetko apua.

Tutkimuksessa otetaan huomioon myös ikä, kengät (aiheuttavat usein jalkahaavoja), muistamattomuus sekä se, asutko yksin, onko näkösi heikentynyt tai onko sinulla aikaisempia jalkahaavoja tai amputaatioita.

Edellä mainittujen seikkojen perusteella arvioidaan, onko diabeetikolla lisääntynyt jalkahaavojen riski ja päätetään, kuinka usein hänelle annetaan jalkojenhoitoa.

Jalkahoitajalla ei ole erityisiä puhelinaikoja.

Käyntisi jalkojenhoitajan luona ovat maksuttomia.

Linkit

Lisätietoa

Viimeksi muokattu 30.10.2020