Silmänpohjakuvaukset

Diabeetikkojen silmänpohjakuvauksia järjestetään mahdollisten silmänpohjavaurioiden esille seulomiseksi. Tarkoituksena on löytää varhaisessa vaiheessa muutokset, jotka voidaan korjata pysyvän näkövamman estämiseksi.

Silmänpohjakuvaukset tehdään Pietarsaaren diabetesvastaanotolla ja Uudenkaarlepyyn hyvinvointikeskuksessa.

Kutsu

Kutsumme sinut silmänpohjakuvaukseen. Kutsumme sinut kirjeitse kolmen vuoden välein aikaisemman tutkimuksen tuloksesta riippuen. Seuraa kirjeen ohjeita. Tutkimus on vapaaehtoinen.

Ota yhteyttä puhelinneuvontaan jos sinulla on kysyttävää tai haluat muuttaa/perua aikasi. Uudessakaarlepyyssä sinun on otettava yhteyttä diabeteshoitajaan.

Tutkimus

Tutkimuksessa tapaat diabeteshoitajan/sairaanhoitajan. Tarkistamme näöntarkkuutesi ennen kuvausta sekä silmälaseilla että ilman. Sen jälkeen silmiin tiputetaan pupilleja laajentavia tippoja, minkä vuoksi näöntarkkuus saattaa olla hieman heikentynyt muutaman tunnin ajan tutkimuksen jälkeen. Sen vuoksi on suositeltavaa käyttää aurinkolaseja voimakkaassa auringonpaisteessa ja mielellään välttää autolla ajamista.

Tutkimustulokset

Terveyskeskuslääkäri tarkastaa kaikki kuvat. Pietarsaaressa, Luodossa ja Pedersöressä kuvaustulos ilmoitetaan kirjeitse kaikille tutkituille. Uudessakaarlepyyssä, Jepualla ja Munsalassa kirje lähetetään vain, jos kuvissa poikkeavuuksia.

Maksut

Silmänpohjakuvauksesta ei peritä maksua.

Linkit

Lisätietoa

Viimeksi muokattu 16.09.2020