Eläkeläisten yksinäisyys on yhä suurempi kansantauti

01.04.2019

Eläkeläisten yksinäisyys on yhä suurempi kansantauti

Vastentahtoinen yksinäisyys lisää sairastavuutta. Tutkimusten mukaan yksinäisyys ei heikennä pelkästään elämänlaatua, vaan myös vastustuskykyä infektioita ja syöpää vastaan. Aivojen tietokonekuvaus osoittaa, että yksinäisten ihmisten aivokuoressa on dementiaan johtavia häiriöitä. Masennus sekä uni- ja muistiongelmat ovat yleisempiä yksinäisillä. Yksinäiset käyttävät hoitopalveluja huomattavasti enemmän kuin ne, joilla on aktiivisia sosiaalisia suhteita.

Folkhälsanin tekemän tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista eläkeläisistä on yksinäisiä vasten tahtoaan. Ruotsissa tilanne on sama, mutta siellä todetaan, että kaikki eivät kärsi yksinäisyydestään. Pahaa oloa aiheuttaa vastentahtoinen, kielteinen yksinäisyys.

Hyvinvointivaltiossa on yhteiskunnan velvollisuutena ehkäistä sairauksia, tässä tapauksessa yksinäisyyttä. Olemme kuitenkin itse velvollisia ylläpitämään sosiaalisia suhteita. Se on helpompaa, jos asunnossa on esteetön uloskäynti, kuljetuspalvelu toimii ja ystäväpalvelu ojentaa auttavan kätensä konserteissa ja jalkapallo-otteluissa käymistä varten. Kuntien vanhushuollon suunnitelmassa tulee ottaa esille yksinäisyyden torjuminen. Ehkäisevillä kotikäynneillä, joissa keskitytään kodissa oleviin esteisiin sekä henkilön näkö-, kuulo-, ja uniongelmiin, on osoittautunut olevan ehkäisevä vaikutus. Onko masennuksen merkkejä? Syövätkö kaikki säännöllisesti siten, että aivot saavat ravintoa vuorokauden kaikkina tunteina? Muutama pala suklaata illalla, paremman puutteessa, voi torjua matalaa verensokeria yön aikana.

Mitä muuta voi tehdä yksinäisyyden vähentämiseksi

Eläkeläisyhdistykset ja taloyhtiöt voivat luoda sosiaalisia kohtaamispaikkoja, jotka sijaitsevat lähellä. Vuokrataloissa voidaan järjestää yhteisiä kahvihetkiä, puhumattakaan sauvakävelystä ja muusta ryhmäliikunnasta. Tämä on hyvä esimerkki.

Ikääntyneiden tukipuhelinjärjestelmää tulisi kehittää siten, että yöaikaan voisi ahdistuksen iskiessä soittaa muualle kuin 112:een ja puhua jonkun kanssa.

Svenska pensionärsförbundet panostaa seniorien tietotekniikkakoulutukseen. Siihen tulisi pankkien ja kuntienkin panostaa nykyistä enemmän. Tietokoneella ei tehdä nykyään pelkästään ajanvarauksia ja hakemuksia Kelaan. Sosiaalinen media, kuten Facebook, on jo avannut onnellisemman elämän monille eläkeläisille. Tällä saralla on runsaasti motivointityötä tehtävänä, sillä nykyään edes puolella kaikista 70-vuotiaista ei ole tietokonetta tai lukulaitetta.

Suomi on vapaaehtoisjärjestöjen luvattu maa. Onneksi. Käyttäkää osa arjestanne yhdistystoimintaan! Voitte olla ystävänä yksinäiselle, kerätä rahaa hädänalaisille ja järjestää toimintaa, jossa ihmiset tapaavat toisiaan aktiivisesti. Useimmilla 65-vuotiailla on terveyttä ja voimia osallistua vapaaehtoistyöhön useiden vuosien ajan. On osoitettu, että osallistumisen tunne ja hyvän tekeminen ilman palkkaa tuovat tyytyväisyyttä elämään. Osallistumalla auttaa siis itseään ja muita.

Lopuksi haluan antaa vinkin. Käykää Larsmo-Eugmo pensionärsföreningin kotisivuilla ja klikatkaa otsikkoa ”Intressebevakning och vårdvilja”. Sieltä löydätte kaksi luentoani näistä aiheista (ruotsiksi). Tärkeitä asioita, joita kaikenikäisten kannattaa miettiä ajoissa oman turvallisuutensa parantamiseksi.

Pehr Löv
Tyytyväinen eläkeläinen 

Tutustu Lövin aiempaan kirjoitukseen "On ihanaa olla eläkkeellä, kunhan ei vajoa yksinäisyyden suohon"

Siirry "Ajankohtaiset tiedotteet"-sivulle
Viimeksi muokattu 28.06.2018