Coronavaccinationerna utvidgas till 12–15-åringarna

06.08.2021

Enligt den nya förordningen utvidgas coronavaccinationerna till 12–15-åriga barn och ungdomar. Vi informerar närmare om vaccinationerna på vårt område då arrangemangen kring personal och vaccinationsställen är klara. Vi samarbetar med skolhälsovården kring ordnandet av vaccinering av ungdomarna. 

De kommande drop-in-vaccineringarna riktas främst till personer över 16 år och till 12–15-åringar som hör till en riskgrupp. Det går inte ännu att boka tid elektroniskt eller per telefon för ungdomar som inte hör till en riskgrupp. Vi ber er vänta på information om vaccineringsställe och tidpunkt.

Barn och ungdomar erbjuds BioNTech-Pfizers Comirnaty-vaccin eller Modernas Spikevax-vaccin.

En minderårig kan själv besluta om vaccinationen, förutsatt att den yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvård som ger vaccinet bedömer att den minderåriga kan fatta beslut om sin vaccination. Om den unga personen inte vill eller är kapabel att själv besluta om sin vaccination, krävs vårdnadshavarnas samtycke till coronavaccinationen. Det är frivilligt att låta vaccinera sig.

Ytterligare information om vaccinering av barn och ungdomar finns på social- och hälsovårdsministeriets sidor och THL.fi.

Gå till "Aktuella meddelanden"
Senast uppdaterad 28.06.2018