Skulle du ge vaccinet till ditt eget barn

04.07.2018

"Har du gett vaccinet till ditt eget barn?"
Samtal med två hälsovårdare på barnrådgivningen, om förtroende,
vaccination och det goda mötet.

Nina Myrevik Eklund och Anki Sundelin

Nina Myrevik-Eklund och Anki Sundelin pausar i amningsfåtöljen på Jakobstads rådgivning. Vanligtvis jobbar de vid Esse-Kållby rådgivning, men idag sitter de i möte med barnkvalitetsgruppen.

De har jobbat olika länge inom barnrådgivningen. Anki började studera när Nina föddes, men de delar en viktig erfarenhet – de är båda mammor.

– Det gjorde stor skillnad. Trots att jag hade varit borta från arbetet i över ett år kände jag mig mycket säkrare och mer erfaren när jag kom tillbaka på jobb. Nu visste jag på riktigt hur det är att vara mamma, berättar Nina som har en 3-åring hemma.

 

Rådgivningsbesök

Anki instämmer. Hennes två döttrar är vuxna idag. Hon har också 20 års
erfarenhet av vårdyrket vilket resulterar i ganska unika situationer på jobbet.

– Det finns personer som jag följt genom mitt yrke från att de var nyfödda
tills att de själva blivit mammor. Det är en häftig erfarenhet och jag upplever att jag känner dem väldigt bra. 

 

Information som går att lita på

Rådgivningen är långt ifrån den enda som ger råd om barnhälsa. Internet
erbjuder många sajter med tips och råd av varierande kvalitet. Det största
problemet med dessa är att den som ger råden aldrig träffat den som söker svar.

– Jag har pratat med föräldrar som varit helt säkra på att det är någonting
som inte stämmer med barnets hälsa. De har googlat och googlat och nästan fastställt en diagnos när de kommer på nästa rådgivningsbesök. Då kan det visa sig att det som de tagit fasta på är ålderstypiska tecken, berättar Nina.

Kvalitetsgruppens möte

Båda två upplever ändå att rådgivningen fortsättningsvis är en instans som
föräldrarna litar på.

– När de ska ta beslut t.ex. gällande vaccination så ställer de ofta den avgörande frågan till oss. De frågar om vi har gett vaccinet till våra egna barn. När jag berättar att jag gjort det så blir det lättare för dem att bestämma sig, säger Nina.

  

Oron över vaccination

Vaccination är ändå något som väckt föräldrars oro de senaste åren och en del föräldrar har valt att helt lämna bort vaccin till sina barn.

– Andelen vaccinkritiska har ökat betydligt sedan jag började för 20 år sedan, vilket vi förstås ser allvarligt på. Det är tråkigt att så många fortfarande drar alla vaccin över samma kam som det gamla svininfluensavaccinet. I synnerhet barnvaccinen som det forskats så otroligt mycket i. Det går ut över små oskyldiga barn och andra utsatta grupper, säger Anki bekymrat.

Hon syftar på flockimmuniteten. Ju fler som vaccinerar sig desto bättre skydd får hela befolkningen.

Baby - Oro över vaccination

De som inte hunnit vaccinera sig (t.ex. nyfödda barn) eller som inte kan vaccinera sig på grund av medicinering eller sjukdom skyddas genom att människorna i deras omgivning är vaccinerade. Om vaccinationstäckningen sjunker så är det de här grupperna som riskerar att drabbas först och allra hårdast. I värsta fall kan det uppstå scenarion som skulle få vårens uppblomstring av kikhosta att blekna i jämförelse.

– Samtidigt kan vi förstå att föräldrarna funderar, alla vill vi ju våra barn väl,
inflikar Nina.

– Jo, och de diskussioner som förs med föräldrarna här är alltid på en väldigt saklig nivå. Alla har rätt till sin åsikt. Det viktigaste är att de får information från oss och att vi svarar på deras frågor, slår Anki fast.

 

Det goda mötet

Pausen är snart slut. Nina och Anki ska fortsätta sammanträdet med barnkvalitetsgruppen. Gruppens uppgift är att utveckla rådgivningsarbetet inom Social- och hälsovårdsverket, samt säkerställa att alla jobbar utifrån samma ramar.

På bordet ligger två blåa mappar, innehållet i dem ligger till grund för arbetet på barnrådgivningarna i Jakobstad, Nykarleby, Larsmo och Pedersöre.

Kvalitetsmappar 

– I början av karriären går mycket av tankeverksamhet till de praktiska detaljerna, men man har stor hjälp av instruktionerna i de här mapparna. Småningom kan man fokusera mer på det goda mötet med föräldrarna och barnet, på att vara lyhörd och känna in, förklarar Anki.

Den största lärdomen finns ändå inte mellan de två mapparnas pärmar.

– Medmänsklighet, det skulle jag säga är det viktigaste av allt i det här arbetet. Man kommer långt med medmänsklighet, säger Anki.

– Ja och vetskapen om att människor är olika. Alla vi möter har olika bakgrund och reagerar olika, lägger Nina till.

 

 

 

 

Gå till "Aktuella meddelanden"
Senast uppdaterad 28.06.2018