Arkiv2018 - Vardagshjältar

God jul 

                God Jul och Gott Nytt År
  Julvers3


Vardagshjältar Toivo teamet 500x750 

TOIVO teamet
Ibland strular det till sig både med hälsan och med allt det övriga som hör till livet, t.ex. ekonomin, arbetsförmågan, familjen….

Det betyder att situationen kan bli mycket stressande och oron för framtiden är stor. I många fall är det olika smärttillstånd, någon sjukdom eller mentalt illabefinnande som är orsaken till problemet, men ändå skall ju vardagen fungera. Alla vill vi ju ha en godtagbar livskvalitet.

Om du är i arbetsför ålder kan du be hjälp av hälsovårdscentralens TOIVO team, vars medlemmar har olika kunskapsbakgrund (läkare, sjukskötare, socialarbetare, fysioterapeut) och som kan fundera på din situation samt tillsammans med dig göra upp en plan på hur du kommer vidare.

Maggi Backman
TOIVO teamet


Cafe Malmia 500x750 

Café Malmia
 
Nu är cafeterian pigg och nyrenoverad
och en del av personalen även så.

Nya bord och stolar fint möblerat
och kaffepannan den är alltid på. 

Salladsbuffé har vi varje dag
och varm mat finns åxå att fås.

Kakor skall bakas med nya tag
både glutenfritt och utan laktos.

Varmt välkomna till vårt nya café
med trivsam miljö för både stora och små. 

Kom in för att smaka och se
alla godheter vi bjuder på. 

Personalen


Fredrikaklinikens personal 500x750 

Fredrikakliniken 15 år

Den specialiserade ätstörningsvården vid Social- och hälsovårdsverket går sedan ett antal år tillbaka under namnet Fredrikakliniken. Till kliniken hör poliklinik och dagavdelning. Polikliniken startade sin verksamhet år 2002 och dagavdelningen 2010, vilket gör oss till en av landets äldsta och mest välkända specialiserade kliniker. Senaste höst firade vi 15 år och arrangerade bland annat en regional utbildningsdag för våra kolleger i Karleby, Vasa och Seinäjoki.

Ända sedan starten har vi haft ett starkt intresse för att förstå vad en ätstörning egentligen är, hur ätstörningen fungerar och vad det är som gör att man blir fri från ätstörningen. Mycket värdefullt stöd i vår egen utveckling har vi fått via både nationella och Nordiska samarbeten. Vi har aktivt bekantat oss med andra verksamheter och också själva bjudit in ett flertal olika experter för att komma vidare i våra egna funderingar och hitta nya lösningar på hur vi på bästa sätt kan utföra vårt uppdrag.

Som ett led i vårt utvecklingsarbete kommer vi göra en storsatsning nu under hösten och hela personalen åker på Nordisk ätstörningskonferens till Reykjavik. Ett stort tack vill jag här passa på att rikta till Otto A. Malms donationsfond som bidragit till att göra denna satsning möjlig.

Rasmus Isomaa
Fredrikaklinikens verksamhetsledare


Abbe 

Abbe

Vi fick Abbe, vårt första barn i augusti 2017. Han var en temperamentsfull liten grabb, som skrek enormt mycket från första stund. Han tillbringade sina första dygn på intensiven och fick ljusbehandling mot sin gulhet.

När Abbe var 5 dagar gammal trodde vi att vi skulle få åka hem, men istället hittades ett hjärtfel som krävde operation genast följande dag. Från barnintensiven blev det då ambulans till huvudstaden.

Operationen gick bra, trots många risker, och redan efter 2 veckor fick vi åka hem med vår lilla hjärtkrigare.

Abbe mår bra idag, allt tack vare den fantastiska sjukvård som finns i vårt land. Om inte hjärtfelet skulle ha hittats i tid hade vi fått åka hem med en tom bilstol i bilen. Vi är enormt tacksamma och lyckliga över att sjukvården fungerar så bra som den gör.

Matilda och Rasmus Engström
Abbes föräldrar


FamiljeservicecentralenPerhepalvelukeskus 

Sommarhälsningar från familjeservicecentralen!

Här på familjeservicecentralen börjar vi nu ha installerat oss, efter en hektisk vårvinter med flytt och anpassning till ny omgivning!

På sommaren har vi lite extra verksamhet, då skolbarnen har sommarlov. I mitten på juni ordnades en lägerdag ute på Merilä, där ca 15 skolbarn deltog. Vädret var fint och barnen trivdes. Våra socialhandledare hade planerat programmet, som bestod av olika aktiviteter som lek och utevistelse samt korvgrillning inte att förglömma.

En eftermiddag i veckan ordnas också en idrottsklubb sommaren igenom för pojkar, där de får träna på olika bollspel och sporter.

För oss är det viktigt att trivas med varandra och på arbetsplatsen. Därför har vi haft "vernissage" i vår! Istället för att sätta upp tavlor eller planscher som inte betyder något för oss, valde vi att rama in och sätta upp våra barns målningar i korridoren! En del av oss sitter med i en grupp som skall planera olika aktiviteter som kan stöda trivseln på arbetsplatsen.

I mitten på juni hölls "Öppet hus" för personalen inom social- och hälsovårdsverket och i höst planerar vi hålla ett Öppet hus tillfälle för andra intresserade. Nu i sommar semestrar vi som de flesta andra:), men någon dejourerar på plats sommaren igenom.

Yvonne Åkerlund
Socialarbetare


Nina Gustafsson

By the way ... det är viktigt att komma ihåg god handhygien!
 

Hej!

Jag heter Nina Gustafsson och arbetar inom IT vid Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Tempot är högt inom IT-branschen, vilket kräver tålamod och envishet. Som motvikt till IT branchen har jag trädgård som fritidsintresse.

Trädgården har lärt mig att se framtiden i nuet. Jag planterar mitt äppelträd, i vetskapen om att den kanske inte ger frukt förrän efter några år, det räcker årtionden innan trädet uppnått en ansenlig storlek. Trädgården har ingen brådska. Ändå planterar jag mitt träd, med tålamod och envishet i sinnet.

Trädgården ger mig möjlighet att varva ner och stilla tankarna efter en arbetsdag. Skaparglädjen och kreativiteten får ta över hjärnverksamheten. Det är ingen skillnad om jag gör kroppsligt tungt grävande, flyttar en kruka eller bara planterar en blomma, så ger trädgårdsarbetet ny energi till kropp och själ.

Lycka är att få gräva ner fingrarna i jorden! 

Vi ses i trädgården!

Nina
Datastödperson Pia-Maria Sjöström

 

Vår nya hemsida

Efter en lång väntan kan vi nu äntligen hälsa er välkoman till social och hälsovårdsverkets nya hemsida!
När vi har förnyat våra sidor har vi i första hand tänkt på dig som ska använda dem. Det ska vara lätt att hitta och helst ska ingen information vara mera än 3 ”klick” bort.

Websidorna kommer att utvecklas efter hand, bland annat med olika möjligheter att sköta ärenden digitalt. För att våra sidor ska bli ännu bättre behöver vi förstås också få respons på sidan och förslag på förbättringar och det önskar jag att ni vill ge oss.

Pia-Maria Sjöström
Tf. social- och hälsovårdsdirektör
Chefsläkare

Anvisning om nya hemsidan

Senast uppdaterad 31.01.2019