Tandolycka

 

 Har du råkat ut för en tandolycka?

Har du råkat ut för en tandolycka?

Tandolyckor kan delas i lindriga och svåra olyckor. I lindriga fall kan bara en liten emaljbit ha lossnat. I de mera allvarliga fallen har en stor del av tanden spruckit eller tanden har lossnat helt.

Ofta förekommer det även skador i läppar och tandkött, blödningen kan då vara kraftig.

Som första hjälp kan du sätta t.ex. tuggummi som skydd på den ilande tandytan.

Ta kontakt med din tandläkare eller jouren ifall tanden/tänderna är rörliga, ömma efter olyckan eller om du har sår i munnen som bör sys.

Med moderna fyllningsmaterial kan de flesta frakturer åtgärdas. Om skadan är djup, måste tanden ofta rotbehandlas.

Har du skadat en mjölktand?

En mjölktand är barnets första tänder.

Sätt aldrig tillbaka en utslagen mjölktand! Du kan då skada den nya tanden som är på väg upp. Det går inte att få fast en mjölktand, som har lossnat eller flyttats från sin plats.

Om olyckan är framme ska du alltid söka hjälp. Det är viktigt att tandläkaren får se och dokumentera skadan samt kontrollera att de andra tänderna mår bra.

OBS! Ifall mjölktanden är rörlig p.g.a. att en permanent tand är på kommande, kan man själv försöka ta bort mjölktanden.

Har du skadat en permanent tand?

Permanenta tänder är de tänder du får efter mjölktänderna.

Gör så här för att rädda en utslagen eller lossnad tand!

  1. Kontrollera hur många tänder har lossnat!
  2. Leta rätt på tanden/tänderna, ta i tanden utan att röra roten!
  3. Om tanden är smutsig kan du skölja den försiktigt med mjölk eller hastigt med kallt vatten. Försök att inte skada rothinnan. Tandens prognos är bättre om cellerna hålls levande.
  4. Sätt tillbaka tanden på sin plats så fort som möjligt! Om det inte lyckas kan du lägga tanden under tungan eller i mjölk (absolut inte i vatten). Viktigt att tanden inte torkar.
  5. Sök upp din egen tandläkare eller tandläkarjouren. Kontrollera också att stelkrampsvaccinet är i kraft.

Förebyggande av tandskador

För att förebygga tandolyckor är det viktigt att alltid använda tandskydd i olika spel med klubbor (t.ex. ishockey). Har du småbarn kan du tänka på säkerheten i hemmet, t.ex. halkskydd under mattor och i trappor.

Senast uppdaterad 24.01.2022