Preventivmetoder

 


Hormonspiral
Minipiller
P-piller
P-plåster
P-ring
P-stav


Kondom
Kopparspiral
Pessar
Prevention efter förlossning
Sterilisering
Övriga, osäkra preventivmetoder

Avgifter

 

Kondom

Kondomen är det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar. Rätt använd är kondomen ett bra preventivmedel. Kondomer kan du köpa från affären, servicestationer, kiosker, apotek och nätbutiker. De finns i olika storlekar och material.

Det finns också kondomer för kvinnor. De är gjorda av polyuretan och passar också dig som har gummiallergi. Kvinnliga kondomen är som en påse som sätts in i slidan före samlag. Den kan köpas från apotek eller nätbutiker.

Till början

 

P-piller

P-piller är en tablett som tas dagligen med vatten. P-piller innehåller två hormoner, gulkroppshormon och estrogen. De hör till gruppen kombinerade hormonella preventivmedel. Hormonerna förhindrar ägglossning och gör slemmet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårt att ta sig in i livmodern. Livmoderslemhinnan tunnas också ut så att ett befruktat ägg inte kan fastna.

Kombinerad hormonell prevention har flera positiva verkningar. Det ger ett säkert graviditetsskydd, mensen blir regelbunden, mensblödningen minskar, mensvärken lindras, PMS-besvär kan minska, mensen kan skjutas upp och acnebesvär kan lindras.

Det finns 21 och 28 dagars p-pillerkartor. 28 dagarspiller ska du ta varje dag utan paus och i slutet på kartan finns verkningslösa tabletter (sk. placebotabletter). 21 dagarspiller tar du varje dag i tre veckor och efter det håller du en veckas paus. Mensen kommer under pausen och efter att placebotabletterna påbörjats.

För att få ett bra graviditetsskydd bör pillren tas varje dag, samma tid. Om du glömmer ett p-piller ska du läsa i bipacksedeln hur du ska fortsätta.

Till början

 

P-ring

P-ringen är en plastring som sätts i slidan. Ringen innehåller estrogen och gulkroppshormon. Du ska ha ringen i tre veckor, varefter du håller en veckas paus. Under pausen får du mensen. Fördel med p-ring är att den är mer långverkande än tabletter och hormonerna sugs upp av slemhinnorna i underlivet.

Till början

 

P-plåster

P-plåster är ett plåster som du sätter någonstans på din hud. P-plåster hör till gruppen kombinerade hormonella preventivmedel, som p-piller och p-ring. Hormonerna tas upp via huden. P-plåstret ska bytas varje vecka och det är bra att variera plats. Efter 3 veckors användning har du en veckas paus och då startar mensen.

Till början

 

Minipiller

Minipiller

Minipiller innehåller endast gulkroppshormon. Du ska ta ett piller varje dag och vara noga med att tidpunkten är samma varje dag. Inga pauser ska hållas. Gulkroppshormonet gör slemmet i livmoderhalsen tjockt och det förhindrar spermierna att komma in i livmodern. Livmoderslemhinnan tunnas också ut så att en eventuell graviditet inte kan fästa i den. En del minipiller förhindrar också ägglossning.

Till början

 

Hormonsprial

Hormonspiral

Hormonspiralen är en liten plastspiral, innehållande progestin, som sätts in lokalt i livmodern. Den gör så att spermierna får svårt att komma in i livmodern. Slemhinnan inne i livmodern tunnas också ut så att ett eventuellt befruktat ägg inte kan fastna. Oftast blir mensblödningarna sparsammare eller försvinner helt då man använder hormonspiral.
Det finns två olika hormonspiraler:

    • En mindre spiral som kan sättas in på dig som inte har fött barn. Du kan ha en sådan spiral i tre år.
    • En större spiral som innehåller mera hormoner och passar bättre åt dig som har fött barn eller dig som har en riklig menstruation. Den fungerar i fem år.

Hos oss är det gynekolog på gynekologiska polikliniken som sätter in spiralen i samarbete med rådgivningen. Tiden bokas i samband med första besöket på familjeplaneringen/hos skolhälsovårdaren.

Till början

 

P-stav

P-staven (P-kapseln) är en mjuk plaststav som sätts under huden i överarmen. Ingreppet görs i lokalbedövning på gynekologiska polikliniken. Den frigör en jämn dos gulkroppshormon och ägglossningen förhindras. Spermierna får också svårare att ta sig in i livmodern och livmoderslemhinnan tunnas ut. P-staven fungerar i tre år.

Till början

 

Kopparspiral

Kopparspiral

Kopparspiralen är ett litet T-format föremål som sätts in i livmodern på gynekologiska polikliniken. Den förändrar miljön i livmodern så att befruktning förhindras. Kopparspiral är hormonfri och kan användas oberoende om du fött barn eller inte. Första kopparspiralen får du kostnadsfritt och du kan ha den upp till fem år. Kan förorsaka rikligare menstruationer och mera mensvärk.
Kopparspiral kan också användas som efterprevention.

Till början

 

Pessar

Pessar är en liten kopp av silikon eller gummi som sätts över livmodertappen före samlag, och det ska användas tillsammans med spermiedödande medel. Det hindrar spermierna från att komma in i livmodern. Det är viktigt att pessaret är rätt placerat för att det ska ge skydd mot graviditet. Det finns olika modeller av pessar. Pessar kan köpas från internetbutiker men kan vara svårt att hitta i Finland.

Till början

 

Sterilisering

Om du är säker på att du och din partner inte ska ha fler barn, du är äldre än 30 år eller har fått tre barn kan sterilisering göras. Sterilisering gör att du aldrig mer blir gravid. Både kvinnor och män kan genomgå sterilisering. Vägen för sädesceller respektive äggceller blockeras så att befruktning inte kan ske.
Du kan boka tid till familjeplaneringen ifall du önskar eller vill diskutera sterilisering. Därifrån får du sedan tid till läkare och ingrepp.

Till början

 

Osäkra preventivmetoder

Säkra dagar

Det finns olika sätt att räkna ut när man har ägglossning (ovulation) och genom detta bara ha oskyddat samlag under de dagar då risk för befruktning är liten. Övriga tider använder man kondom. För att du ska kunna lita på säkra dagar -metoden ska du ha en regelbunden menscykel och känna till när du har ägglossning.

Det finns olika hjälpmedel för att kartlägga ägglossningen, t.ex preventionsapplikationer (Natural Cycles), p-datorer (temperaturbaserad och urinbaserad) och Billingmetoden (kartläggning av livmoderhalssekret). Även om man vet exakt när man har sin ägglossning måste man också beakta att spermierna kan leva i livmodern upp till fem dygn efter samlag. Så om du har haft oskyddat samlag fem dagar innan äglossning kan du bli gravid.

Avbrutet samlag

Avbrutet samlag betyder att mannen drar ut penisen ur slidan före utlösningen kommer. Detta är en mycket osäker preventivmetod därför att det ibland kan vara svårt för mannen att hinna reagera i rätt tid. Före utlösningen kommer det också ut en liten försats, som ska fungerar som naturligt glidmedel. Försatsen innehåller också spermier.

Spermicider

Det finns salvor, skum, gel och vagitorier som innehåller spermiedödande medel. Dessa ska sättas in i slidan innan samlag. Det rekommenderas inte att dessa används som enda preventivmedel utan t.ex tillsammans med kondom eller pessar. Kan vara svårt att få tag på i Finland och kan köpas från internetbutiker.

Till början

 

Prevention efter förlossning

Under amningen är sådana preventivmedel som endast innehåller gulkroppshormon (progestin) trygga preventivmetoder. Exempel på sådana preventivmedel är minipiller, hormonspiral och p-stav. Hormonfria alternativ är kondom eller kopparspiral.

Du bör undvika användning av kombinerad hormonell prevention (p-piller, p-ring, p-plåster) under amningen eftersom estrogenet i dessa kan påverka modersmjölkens mängd och kvalitet.

Amningsmetoden

Efter förlossningen kan du hämma din första ägglossning genom att amma. På det sättet skyddas du från nästa graviditet. Metoden fungerar tills barnet är 6 månader då också annan mat ges. För att det ska fungera måste följande kriterier uppfyllas:

  • Amningen ska vara regelbunden med högst fyra timmars mellanrum, dygnet runt.
  • Barnet ska inte ges annan mat än modersmjölk.
  • Barnet är under 6 månader.

Till början

 

Avgifter

Senast uppdaterad 21.05.2022