Ohjeet, suositukset ja rajoitukset

Yleistä, Vierailut, Vapaa-aika ja harrastustoiminta, Koronavilkku

Yleistä

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto kuuluu Vaasan sairaanhoitopiiriin. Noudatamme sairaanhoitopiirin antamia ohjeita.

 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja oikeasta yskimistekniikasta. Ohjeita löydät THL:n sivuilta.
 • Pidä vähintään kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin

 • Käytä kasvomaskia. Kasvomaskin käyttöä suositellaan aina asioidessa julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella, koskee Pohjanmaan väestöä 12 ikävuodesta ylöspäin. Tämä on voimassa 30.6.2021 saakka, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan uudestaan. Lue lisää kasvomaskien käytöstä. Katso myös kuvallinen ohje täältä (PDF).

 • Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista alueellaan ajalla 13.5.–1.6.2021. Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla osallistujamäärä rajoitetaan 50 henkilöön, mutta alueella voidaan 13.5. alkaen järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että kaikkien toimintaan osallistuvien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjeistusta. Mikäli yleisötilaisuuksia ei voida järjestää turvajärjestelyin, ei niitä voida järjestää ollenkaan.
  • Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän suositus on, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Suositus koskee myös uskonnollisia tilaisuuksia. Niitä ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa tulee käyttää kasvomaskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Suositus on voimassa 1.5.–31.5.2021.
 • Ravintoloita koskevat rajoitukset löydät täältä.
 • Tee etätyötä, jos se on mahdollista.

 • Koulujen toiminnasta ja mahdollisesta etäopetukseen siirtymisestä tiedottavat kunnat ja koulut. Seuraa oman kuntasi ja koulusi tiedotusta.
 • Jää kotiin lievienkin hengitystieoireiden ilmaantuessa ja hakeudu koronatestaukseen.

 • Vältä matkustamista. 
 • Lue lisää Vaasan sairaanhoitopiirin alueen rajoituksista ja suosituksista

Vierailut

Haluamme estää koronaviruksen leviämistä. Siksi asumisyksiköissä ja osastoilla on vierailurajoituksia. Voimassa olevat rajoitukset: 

Vapaa-aika ja harrastustoiminta

Koronavilkku

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle.

Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Jotta Koronavilkku toimisi oikein sinun tulee aktivoida Bluetooth-toiminto kännykän asetuksista.

Lataa sovellus ja lue lisää koronavilkun käytöstä THL:n sivuilta

Toimi näin Koronavilkun ilmoituksen jälkeen:

 1. Jos vilkku ilmoittaa mahdollisesta altistumisesta, sovellus kehottaa sinua ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon päästäksesi koronatestiin, vaikka olisit oireeton.

 2. Vilkun ilmoitus ei riitä karanteenin perusteeksi. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kuitenkin 10 - 14 päivän vapaaehtoista karanteenia. Jos olet tietoinen, että joku tuttavapiirissäsi on hiljattain saanut positiivisen koronavastauksen ja olet ollut hänen kanssaan lähikontaktissa, asetetaan sinut karanteeniin. Päätöksen tekee tartuntatautilääkäri.

 3. Vältä ilmoituksen jälkeen sosiaalisia kontakteja seuraavan kahden viikon ajan, vaikka testituloksesi olisi negatiivinen. 

 4. Mikäli saat koronaviruksen oireita negatiivisen testituloksen jälkeen, hakeudu testiin uudelleen. Tartunta ei välttämättä heti näy testituloksessa.

 5. Sinun ei tarvitse jäädä töistä pois, mutta neuvottele esimiehesi kanssa, miten voit toteuttaa vapaaehtoisen karanteenin. Vapaa-aikana tulee pysytellä kotona ja olla kanssakäymisissä vain samassa taloudessa asuvien perheenjäsenien kanssa.

 6. Jos sinun on välttämätöntä käydä töissä, vältä kontaktia työtovereihin, älä esimerkiksi syö ruokalassa. Käytä suusuojaa ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Oireisena sinun tulee kaikissa tilanteissa jäädä kotiin.

Jos testaus ruuhkautuu, huolehdimme ensisijaisesti oireisten henkilöiden testaamisesta.

Koronavilkun avulla voit myös tehdä oirearvion Omaolo-palvelussa, myös vaikka sovellus ei ole ilmoittanut altistumisesta.

Viimeksi muokattu 12.05.2021