Toimi näin kriisitilanteessa

Lataamalla 112 Suomi -sovellus älypuhelimeesi ja soittamalla 112 sen kautta, paikkakoordinaatit näkyvät Hätäkeskuksessa.

Lähde: Punainen Risti

Hätänumero 112

Turvataulu

Suuri osa onnettomuuksista tapahtuu kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Silti harva mökkivieras osaa tarpeen vaatiessa kertoa hätäkeskukseen tarkan osoitteen, puhumattakaan koordinaateista. Punaisen Ristin niin sanottu Turvataulu voi silloin olla avuksi ja varmistat että ammattiapu löytää paikalle kun heitä tarvitaan. Jos et tiedä tarkkoja koordinaatteja voi tarkista ne Hälytyskeskuksen kotisivuilta.

Ensiapu

Ensiaputilanteissa on kyse minuuteista. Haavoittunut tai äkillsen sairuskohtauksen saanut henkilö on aina hoidon tarpeessa. Ehkä se olet juuri sinä joka silloin satut olemaan paikalla. Osaatko antaa ensiapua? Jos et niin on korkea aika haketuaa ensiapukursseille tai ainakin lukea ensiapuohjeet.

ICE-lyhenne kännykkään

Matkapuhelimeen hätätilanteita varten tallennetut puhelinnumerot voivat olla hyödyllisiä etenkin ulkomaille matkustettaessa. ICE-lyhenteen (in case of emergency) käyttäminen tarkoittaa omaisen puhelinnumeron tallentamista oman matkapuhelimen muistioon ICE-nimellä.Onnettomuuden uhrin kännykästä löytyy yleensä hänen tärkeimmät yhteystietonsa, mutta varsinkin ulkomailla auttajien on vaikea tunnistaa nimilistalta suomenkielisiä termejä. ICE-lyhenteen löytyminen kännykän nimilistalta helpottaa yhteydenottoa lähiomaiseen.

Psyykkinen tuki kriisi- ja onnettomuustilanteissa

Jokainen reagoi järkyttäviin tapahtumiin omalla tavallaan.Toinen reagoi samassa tilanteessa voimakkaammin kuin toinen. Se on tervettä ja tavallista. Voimakkaita tunteita voivat herättää myös ajatukset siitä, mitä minulle tai läheisilleni olisi voinut tapahtua. Nämä epätavallisten tilanteiden aiheuttamat tavalliset reaktiot lievittyvät ajan myötä. Reagoimalla ja käymällä tapahtumaa mielessä tai puhumalla siitä voi työstää omaa kokemusta. Toipuminen tapahtuu vähitellen ja elämä jatkuu, joskin ehkä erilaisena kuin ennen tapahtunutta.

Mistä voin hakea apua?

Lue lisää aiheesta Kriisitilanne

Viimeksi muokattu 08.05.2020