Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto on tarkoitettu sinulle, joka opiskelet peruskoulussa tai toisen tai kolmannen asteen koulutuksessa. Teemme ehkäisevää työtä edistääksemme fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointiasi ja ehkäistäksemme sairauksia ja erilaisia päihde- ja riippuvuusongelmia.

Kouluterveydenhoitajalla on vaitiolovelvollisuus, ja voit keskustella hänen kanssaan luottamuksellisesti kaikista asioista. Sinun ja vanhempiesi suostumuksella teemme yhteistyötä opettajien, koulupsykologin, koulukuraattorin ja koulun muun henkilöstön kanssa. Kouluterveydenhoitaja kuuluu koulun oppilashuoltoryhmään. Tarvittaessa kouluterveydenhoitaja voi antaa lähetteen muun hoitohenkilöstön vastaanotolle.

Kouluterveydenhoitaja antaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatiman kansallisen rokotusohjelman mukaisia rokotuksia. Lue lisää Rokotusohjelmasta (PDF).

Sopimuksen mukaan kouluterveydenhoitaja voi myös pitää oppitunteja, järjestää ryhmätoimintaa ja osallistua vanhempainiltoihin.

Kouluterveydenhuolto

Peruskoulussa sinut kutsutaan vuosittain kouluterveydenhoitajan tekemään terveystarkastukseen. Vuosiluokilla 1, 5 ja 8 tarjoamme sinulle laajan terveystarkastuksen, jonka tekevät kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri. Lue lisää tarkastuksista sivulta Terveystarkastus koulussa.

Opiskelijaterveydenhuolto

Sinut kutsutaan kouluterveydenhoitajan tekemään terveystarkastukseen ensimmäisenä opiskeluvuotenasi. Toisena vuonna saat käydä ilmaisessa lääkärintarkastuksessa, joka järjestetään koulussa. Sinulla on myös mahdollisuus koulussa tehtävään lääkärintarkastukseen ennen kutsuntoja.

Muut käynnit

Kouluterveydenhoitajan vastaanotolla sinulla on mahdollisuus yksinkertaisiin sairaanhoitotoimenpiteisiin, esim. haavanhoitoon ja ompeleiden poistoon. Lue lisää sivulta Sairaanhoitovastaanotto koulussa. Kouluterveydenhoitajalta saat myös neuvoja, tietoa ja apua ehkäisyvälineen valintaan ja ehkäisyn seurantaan. Lue lisää sivulta Ehkäisymenetelmät. Sairaanhoito- ja ehkäisyasioissa voit kääntyä myös neuvoloiden puoleen.

Yhteydenotto

Voit käydä kouluterveydenhoitajasi vastaanotolla tai ottaa yhteyden puhelimitse.

Esitteet ja ohjeet

Maksut

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon käynnit ovat maksuttomia. Perimme 18 vuotta täyttäneiltä maksun terveyskeskuksen koululääkärille varatusta ajasta.

Ota yhteys, jos sinulla on kysyttävää!

Viimeksi muokattu 23.08.2021