Kutsuntaikäisten tarkastukset

Ennen varusmiespalveluksen aloittamista sinun tulee hankkia lääkärintodistus terveydentilastasi. Todistusta käytetään perustana kutsunnoissa tehtäville päätöksille. Lääkärintodistus järjestetään kouluterveydenhoitajan kautta. Tarkastukset on säädetty Asevelvollisuuslaissa.

Kyselylomake

Puolustusvoimat lähettää sinulle postissa kyselylomakkeen sen vuoden alussa, jonka aikana täytät 18 vuotta. Täytä kyselylomake huolellisesti, koska vastauksesi vaikuttavat palveluskelpoisuutesi, palveluspaikkasi ja koulutushaarasi määritykseen. Pidä kyselylomake tallessa ja ota se mukaasi lääkärintarkastukseen. 

Lääkärintarkastus

Kaikki pojat kutsutaan lääkärintarkastukseen toisen vuosikurssin kevätlukukaudella. Lääkärikäynti on maksuton ja tehdään koulussa. Käyt kyselylomakkeen läpi yhdessä lääkärin kanssa. Lisäksi saat keskustella mahdollisista aikaisemmista sairauksistasi, yleistilastasi ja muista tekijöistä, joilla saattaa olla vaikutusta varusmiespalvelukseesi. Lääkäri laatii todistuksen, jonka sosiaali- ja terveysvirasto lähettää Puolustusvoimille yhdessä kyselylomakkeesi kanssa.

Kutsunnat

Kolmannen vuosikurssin syyslukukaudella kaikille pojille järjestetään kutsunnat. Kutsuntatilaisuus pidetään kotikunnassasi ja on pakollinen. Kutsunnoissa päätetään palveluskelpoisuudesta, palvelusajankohdasta ja palveluspaikasta tai palveluksesta vapauttamisesta. Päätös perustuu toiveisiisi ja lääkärintodistukseen.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus

Asepalvelus on naisille vapaaehtoinen. Jos olet kiinnostunut asepalveluksesta, sinun tulee tehdä hakemus Puolustusvoimille ja ottaa yhteys kouluterveydenhoitajaasi lääkärintodistuksen hankkimista varten.

Lisätietoja

Saat lisätietoja Puolustusvoimien kotisivuilta www.varusmies.fi

Maksut

Kutsuntaikäisten tarkastuskäynnit ovat maksuttomia. Mikäli lääkäri lähettää sinut lisätutkimuksiin voi siitä käynnistä laskuttaa voimassa olevan taksan mukaisen maksun.

Ota yhteys, jos sinulla on kysyttävää!

Viimeksi muokattu 16.11.2020