Selkätarkastukset

Kouluterveydenhuollossa tehdään selkä- ja ryhtitarkastuksia terveystarkastusten yhteydessä. Nopeimman kasvuvaiheen aikana ryhdissä saattaa ilmetä poikkeavuuksia (esim. skolioosi), ja hoitoa vaativien epäsymmetrisyyksien toteamiseksi tehdään seulontatutkimuksia. Pienet epäsymmetriat ovat kuitenkin tavallisia, eivätkä vaadi yleensä lisätoimenpiteitä.

Selän tutkiminen onnistuu helpoiten, jos olet alusvaatteisillasi. Tutkimuksen aikana saat seistä rentona kädet sivuilla, varpaat ja katse eteenpäin suunnattuina ja selin terveydenhoitajaan. Ryhti ja selkä tutkitaan aluksi seisoessasi suorassa. Sen jälkeen kumarrut kevyesti eteenpäin kämmenet yhteen painettuina, ja terveydenhoitaja tutkii selkäsi skoliometrillä. Se on laite, joka mittaa selän epäsymmetrisyyttä.

Jos terveydenhoitaja huomaa selkätutkimuksessa epäsymmetriaa tai jotakin poikkeavaa, saat käydä tutkimuksessa useammin. Tarvittaessa saat lähetteen lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle. Lisäksi fysioterapeutti tutkii kaikkien tyttöjen selät yläkoulun alussa.

Maksut

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon käynnit ovat maksuttomia. Perimme 18 vuotta täyttäneiltä maksun terveyskeskuksen koululääkärille varatuista käynneistä.

Ota yhteys, jos sinulla on kysyttävää!

Viimeksi muokattu 16.11.2020