Kirje huonosti voivan nuoren läheiselle

Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt. Koronaepidemia rajoituksineen tuntuu pahentaneen monen vointia. Haluammekin antaa vinkkejä ensiapuluontoisesti, miten huonosti voivan nuoren voi kohdata ja miten hänen kanssaan voi toimia.

Miten toimia nuoren kanssa, joka voi huonosti?

  • Juttele nuoren kanssa rauhallisesti ja hyväntahtoisesti. Kysy häneltä miten hän voi ja anna hänelle tilaisuus ilmaista tunteensa ja ajatuksensa. Älä luovuta heti, vaikka et saisi vastausta, vaan kysy myöhemmin uudelleen. Kerro nuorelle, että hän voi aina tulla puhumaan sinulle, mutta tee silti usein aloitteita ja kysy päivän kuulumiset. Vältä johdattelevia kysymyksiä kuten ”oliko sinulla hyvä/huono päivä tänään?” vaan kysy avoimia kysymyksiä ”millainen päivä sinulla oli tänään?”
  • Ole myös tietoinen siitä miten reagoit nuoren kertoessa tunteistaan ja ongelmistaan. Vanhemman reaktio nuoren tunnepurkauksiin on usein lohdutus tai moitteet, neuvot ja opetukset, mutta toimivampaa on aito kuunteleminen ja ymmärtäminen. Tarkoituksena on kuunnella, eikä välttämättä ratkoa ongelmia. Vasta tunnekuohun laannuttua auta kysellen nuorta pohtimaan tilannetta ja mahdollisia ratkaisukeinoja. Älä vähättele tai kauhistele asioita, joita nuori kertoo. Älä tuomitse nuorta, ole sen sijaan utelias hänen asioistaan. Kysy nuorelta millaista tukea hän haluaisi saada sinulta.
  • Osoita että välität. Jos vaikeista asioista puhuminen tuntuu vaikealta, halaa, pidä kädestä tai istu viereen.
  • Ole läsnä nuorelle, järjestä yhteistä aikaa. Kysy mitä nuori haluaisi tehdä yhdessä ja ota nämä toiveet huomioon. Huom.! Aina ei tarvitse keksiä yhteistä tekemistä vaan pelkkä läsnäolo ja kotona oleminen nuoren kanssa voi auttaa, kun hän tietää että vanhempi on paikalla tarvittaessa.
  • Nosta esiin myönteiset asiat. Kun nuori on saanut kertoa murheistaan, niin tuo esiin hyviä asioita. Löydä nuoren vahvuudet ja kerro niistä hänelle. Kerro milloin hän toimii mielestäsi oikein ja hyvin. Keskity ongelmien sijaan siihen, mikä toimii hyvin arjessa.
  • Arjen hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä perusta myös psyykkiselle voinnille. On hyvä varmistaa, että nuori nukkuu riittävästi, syö säännöllisesti, harrastaa jotain mielekästä, ulkoilee ja liikkuu säännöllisesti sekä vähentää ruutuaikaa.

Lisää vinkkejä löytyy mm. Mannerheimin lastensuojeluliiton Vanhempainnetistä

Toivotamme kaikille voimia arkeen!

Lasten ja nuorten psykiatrinen vastaanotto

Anne Pirttimaa
Jaana Niemi
Lea Gäddnäs
Mervi Bro
Sofie Ena
Iina Mäkipelto
Irene Nylund
Amanda Finnholm

Tunnetko jonkun, jolle olisi hyötyä kirjeestä?

Sen voi lukea ja ladata täältä: Kirje huonosti voivan nuoren läheiselle

Viimeksi muokattu 19.05.2021