Sukupuolitaudit

Sukupuolitaudit ovat bakteerien ja virusten aiheuttamia tartuntatauteja. Ne tarttuvat sukuelinten, suun ja peräsuolen kautta. Eräät taudit tarttuvat myös veren välityksellä. Ainoa keino sukupuolitaudeilta suojautumiseen on käyttää aina kondomia seksikontakteissa.

Osa sukupuolitaudeista aiheuttaa vain vähän tai ei lainkaan oireita. Sen vuoksi on tärkeää, että käyt testissä aina, jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä. Sukupuolitautitestit ovat maksuttomia, ja voit varata ajan puhelinneuvonnan kautta.

Maksut

Lääkärikäynnit ovat maksullisia.

 

Kuvaukset eri sukupuolitaudeista

AIDS ja HIV
Herpes
Hepatiitti
Klamydia
Kondylooma ja HPV
Syfilis
Tippuri
 

 

Tippuri

Tippuri on bakteerin aiheuttama infektio. Yleisenä oireena on kirvely virtsatessa. Lisäksi voi esiintyä vuotoa virtsaputkesta, emättimestä tai peräsuolesta. Toisinaan tippuri on oireeton. Kondomi on hyvä suoja tippuria vastaan.

Tautia hoidetaan antibiooteilla, ja on tärkeää, että myös kumppanisi hoidetaan. Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa naisilla munanjohdinten tulehduksen, josta voi seurata vatsakipuja, hedelmättömyys tai kohdunulkoisen raskauden riski. Miehellä tauti voi aiheuttaa lisäkivestulehduksen tai eturauhastulehduksen. Sekä miehillä että naisilla tippuri voi aiheuttaa silmätulehduksen, nivelvaivoja ja verenmyrkytyksen.

Diagnosoidaan virtsanäytteestä.

Alkuun

 

Klamydia

Klamydia on erittäin yleinen bakteeri-infektio. On hyvin tavallista, että klamydia on oireeton, mutta se saattaa aiheuttaa kirvelyä virtsatessa ja kipua alavatsalla. Lisäksi saattaa esiintyä vuotoa virtsaputkesta, emättimestä tai peräsuolesta. Naisilla voi olla välivuotoja. Miehillä voi olla kipua kivespussissa. Kondomi on hyvä suoja klamydiaa vastaan.

Klamydiaa hoidetaan antibiooteilla, ja on tärkeää, että myös kumppanisi hoidetaan. Klamydia voi aiheuttaa jälkitauteja, miehillä lisäkivestulehduksen ja naisilla munan-johtimien tulehduksen. Tämä voi johtaa lapsettomuuteen.

Diagnosoidaan virtsanäytteestä.

Alkuun

 

Kondylooma ja HPV

Kondylooman aiheuttaa virus. Kaikkialle sukuelinten alueelle voi ilmaantua syyliä. Virus ei välttämättä muodosta syyliä, mutta se saattaa silti tarttua muihin. Kondyloomavirus kuuluu ihmisen papilloomaviruksiin (human papilloma virus, HPV). Kondyloomaviruksia on erityyppisiä. Osa niistä muodostaa syyliä ja osa saattaa aiheuttaa solumuutoksia, jotka voivat kehittyä kohdunkaulan syöväksi. Suojaudut kondyloomalta käyttämällä kondomia, mutta myös HPV-rokote antaa hyvän suojan.

Kondyloomasyyliä voidaan poistaa penslaamalla niitä erityisellä liuoksella. Itse virusta ei voi poistaa elimistöstä, se häviää itsestään muutaman vuoden kuluessa. Myös kohdunkaulan solumuutokset voidaan poistaa ennen kuin ne kehittyvät syöväksi.

Suomessa otetaan papa-kokeita säännöllisesti 25–60-vuotiailta naisilta.

Alkuun

 

Herpes

Herpes on virusinfektio, joka aiheuttaa polttelevia, kutiavia tai kirveleviä rakkuloita. Niitä esiintyy yleensä suun ympärillä tai sukuelimissä. Herpesvirus jää elimistöön koko loppuelämän ajaksi, ja rakkuloita saattaa ilmaantua epäsäännöllisin väliajoin. Ne tarttuvat suojaamattomassa seksissä, ja huuliherpes tarttuu suudellessa. Kondomi on hyvä suoja genitaaliherpestä vastaan.

Herpekseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta lääkkeillä voidaan lievittää oireita ja ehkäistä uusiutumista. Jos synnyttävällä naisella on aktiivinen herpesinfektio synnytyksen aikana, voi virus tarttua vauvaan.

Alkuun

 

Kuppa eli syfilis

Kuppa on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka voi olla hoitamattomana hengenvaarallinen. Kuppa on harvinainen Suomessa, mutta se on yleistynyt. Ensioireita ovat yleensä sukuelinten haavaumat ja nivusten turvotus. 6 - 8 viikon kuluttua voi tulla kuumetta ja ihottumaa kaikkialle kehoon. Sitä voi seurata useiden vuosien oireeton jakso, jonka aikana hoitamaton kuppa saattaa vaurioittaa sydäntä ja keskushermostoa. Paras keino kupalta suojautumiseksi on käyttää kondomia kaikissa seksikontakteissa.

Kuppaa hoidetaan antibioottipistoksilla. Myös mahdollisesti tartunnan saaneet seksikumppanit on testattava ja hoidettava tarvittaessa.

Diagnosoidaan verinäytteestä.

Alkuun

 

HIV

HIV on virus, joka tuhoaa osan valkosoluista, minkä johdosta kehon immuunijärjestelmä heikkenee. Virus tarttuu yhdynnässä, anaaliseksissä, suuseksissä ja veren välityksellä. Ensioireet ovat epämääräisiä virusinfektioita, kuten kuume, kurkkukipu, lihassärky ja imusolmukkeiden turvotus. Sen jälkeen vointi saattaa olla melko hyvä muutaman vuoden ajan. Myöhemmin ilmenee selviä merkkejä immuunijärjestelmän heikkenemisestä, esim. imusolmukkeiden turvotus, suun limakalvon sieni-infektiot, vyöruusu, huomattava laihtuminen, yskä, poikkeuksellinen väsymys ym. Lopuksi infektio johtaa AIDS-tautiin. Kondomi on hyvä suoja HIV-tartuntaa vastaan.

HIV säilyy elimistössä koko loppuelämän ajan, eikä sitä voida parantaa. Nykyään on kuitenkin hyviä lääkkeitä, jotka vahvistavat kehon omaa immuunijärjestelmää, hidas-tavat HIV:n aiheuttamia vaurioita ja ehkäisevät taudin kehittymistä AIDS-asteelle. Lääkkeet mahdollistavat täysin normaalin elämän.

HIV diagnosoidaan verinäytteestä. Myös mahdollisesti tartunnan saaneisiin aikaisempiin seksikumppaneihin otetaan yhteys testausta varten.

Alkuun

 

Hepatiitti

Hepatiitti on hepatiitti B- tai C-viruksen aiheuttama maksan tulehdus. Hepatiitti voi olla oireeton, ja tauti etenee hitaasti muuttuen lopulta krooniseksi. Oireita voivat olla esimerkiksi pahoinvointi, heikentynyt ruokahalu, väsymys, ihon kutina sekä ihon tai silmänvalkuaisten kellertyminen.

Hepatiitti B ja C tarttuvat veren välityksellä. Hepatiitti B tarttuu myös suojaamattomassa yhdynnässä. Kondomi on hyvä suoja hepatiittia vasta.

Diagnosoidaan verinäytteestä.

Alkuun

Viimeksi muokattu 18.05.2022