Matkalla

Oletko lähdössä ulkomaanmatkalle? Valmistaudu ajoissa! 

Suomalaiset matkustavat paljon sekä lähialueille että kaukokohteisiin. Tavanomaisten lomamatkojen lisäksi seikkailu- ja elämysmatkat ilman yksityiskohtaista matkasuunnitelmaa kiinnostavat yhä useampia. Myös iäkkäät, sairaat ja raskaana olevat haluavat nauttia matkustamisesta ja entiseen kotimaahan lähdetään tapaamaan sukulaisia ja ystäviä.

Matkailijan olisi viisasta ottaa selvää matkakohteensa terveysvaaroista hyvissä ajoin. Jos matkailijan terveys on moitteeton, matkalle valmistautuminen kannattaa aloittaa 1–2 kuukautta ennen tropiikkiin suuntautuvaa matkaa ja muutama viikko ennen lähtöä Etelä-Eurooppaan. Jos matkailijalla on vakava perussairaus, kuten huonossa tasapainossa oleva diabetes tai sydämen vajaatoiminta, valmistautumiseen kannattaa varata kolme kuukautta. Rokotukset ja muut ehkäisevät toimet saadaan näin kiireettä järjestykseen.

Hyvät neuvot, riittävät ehkäisevät toimet ja ajantasaiset tiedot maan turvallisuustilanteesta ovat hyödyllisiä kaikille matkaan lähtijöille. Muistettava on myös matkavakuutus ja matkailijan suurimmat terveysriskit: turistiripuli, alkoholi, liikenne ja seksitaudit.

Lähiomaisen tavoittaminen

Matkapuhelimeen hätätilanteita varten tallennetut puhelinnumerot voivat olla hyödyllisiä etenkin ulkomaille matkustettaessa. ICE-lyhenteen (in case of emergency) käyttäminen tarkoittaa omaisen puhelinnumeron tallentamista oman matkapuhelimen muistioon ICE-nimellä (esimerkiksi ICE Pirkko).

Matkustusilmoitus

Matkustusilmoitus on palvelu, jossa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin. Matkustusilmoitus kannattaa tehdä erityisesti silloin, jos matkustaa riskialttiille alueelle.

Lääkitys matkalla

Lisätietoa

Ota yhteys, jos sinulla on kysyttävää!

 

Viimeksi muokattu 29.12.2020