Riippuvuus

 

Päihteet

Päihde on useimmiten myrkyllinen aine josta päihtyy ja josta voi tulla riippuvaiseksi. Päihteellä voi olla sekä positiivisiä että negatiivisiä vaikutuksia. Päihteeksi lasketaan mm. huumausaineet, tupakka ja alkoholi. Kaikki päihteet voivat vahingoittaa kehoa ja vaikuttaa elämään eri tavoilla. Riippuvuus voi jatkua läpi koko elämän.

Lain avulla halutaan suojata kansalaisia päihteiltä koska ne tuottavat voimakasta riippuvuutta ja vaikeita vaikutuksia vaikka käyttö lopetettaisiin. Laiton käyttö, halussapito ja huumausaineiden myynti on siksi Suomessa rangaistava teko. Alkoholipitoisia juomia ei saa liioin myydä alle 18 vuotiaille henkilöille. Sama ikärajoitus koskee tupakkatuotteita. Alkoholi on eniten käytetty päihde Suomessa ja sen seurauksena voidaan todeta että alkoholiin liittyvien sairauksien määrä on kasvanut.

Testit

Testaa oma tilanteesi, ja saat tulosten pohjalta vinkkejä oman terveytesi ja hyvinvointisi edistämiseen!

Alkoholi 

Lisätietoa aiheesta Alkoholi

Huumeet

Lisätietoa aiheesta Huumeet

Tupakka/nuuska

Lisätietoa tupakasta ja nuuskasta

Peliriippuvuus

Rahapelien, kuten automaattipelien, Loton tai pokerin pelaaminen on pelaajien enemmistölle harmitonta ajanvietettä. Peleistä saa esimerkiksi jännityksen tunteita ja vaihtelua normaaliin arkielämään. Rahavoittojen mahdollisuus houkuttaa pelaamaan, eivätkä pelaamisen tappiot muodostu suurimmalle osalle pelaajista ongelmaksi.

Pelaaminen on miellyttävää silloin, kun se ei häiritse muuta elämää. Joillekin pelaamisesta voi kuitenkin muodostua toimintaa, joka aiheuttaa enemmän haittoja kuin hyötyjä. Pelaamiseen kuluu aikaa ja rahaa enemmän kuin mihin pelaajalla on varaa. Pelaaminen alkaa hallita yhä enemmän ajatuksia ja pahimmillaan siitä tulee koko elämän keskipiste. Muista harrastuksista, ihmissuhteista ja arkisista velvollisuuksista huolehtiminen häiriintyy pelaamisen takia.

Netinkäyttö

Milloin voidaan puhua nettiriippuvuudesta? Ihmisten elämäntilanteet ovat erilaisia ja vaihtelevia. Nettiriippuvuudessa ei ole kyse yksinomaan netissä käytetystä ajasta. Oleellisempaa on tarkastella niitä haittoja, joita internetin käyttö aiheuttaa esimerkiksi ihmissuhteissa, työssä tai opiskelussa.

Testit

Lisätietoa

Lähde: Droglänken

Ota yhteys, jos sinulla on kysyttävää!

Viimeksi muokattu 29.12.2020