Ei kotikuntaa Suomessa

Potilaana maksat käynnistä tai hoitojaksosta määritellyn maksun itse. Kotikuntasi maksaa käynnin/hoitojakson todelliset kustannukset, jotka ovat paljon suuremmat. Jos tulet toisesta maasta eikä sinulla ole kotikuntaa Suomessa, sinun on maksettava kaikki, sekä potilaan että kunnan kustannukset, ellet ole hankkinut seuraavaa:

Kun tulet EU- tai ETA-maasta ja vierailet Suomessa, sinun tulee hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti kotimaassasi ja näyttää korttia hoidon yhteydessä. Tällöin maksat potilasmaksun ja kotimaasi maksaa maksun, jonka kotikunta muulloin maksaa.

Kun olet Pohjoismaiden kansalainen ja vierailet Suomessa, riittää kotimaassasi myönnetty henkilökortti, ajokortti tai passi. Voit myös käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Tällöin maksat potilasmaksun ja kotimaasi maksaa maksun, jonka kotikunta muulloin maksaa.

Kun tulet maasta, jonka kanssa Suomella on sairaanhoitosopimus, sinun on esitettävä passi, joka on myönnetty kotimaassasi. Tällöin maksat potilasmaksun ja kotimaasi maksaa maksun, jonka kotikunta muulloin maksaa.

Jos tulet toisesta maasta, mutta työskentelet Suomessa ja olet saanut sairasvakuutuskortin, sinun on anottava kotikuntaa maistraatista. Tällöin maksat potilasmaksun ja kotikunta maksaa kunnan maksun.

Jos olet turvapaikanhakija, pakolaisten vastaanottokeskus maksaa lääketieteellisesti tarvittavan hoidon. Jos sinut on hyväksytty turvapaikanhakijana, maksat itse potilasmaksun ja uusi kotikuntasi maksaa kunnan maksun samalla tapaa kuin suomalaisille kansalaisille.

Kiintiöpakolaiset saavat kotikunnan saapuessaan ja maksavat tämän vuoksi vain asiakasmaksun.

Lait (Finlex)

  • Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992

Lomakkeet

Lue lisää

Viimeksi muokattu 06.05.2020