Ei kotikuntaa Suomessa

Potilaana maksat käynnistä tai hoitojaksosta määritellyn maksun itse. Kotikuntasi maksaa käynnin/hoitojakson todelliset kustannukset, jotka ovat paljon suuremmat.

Jos tulet toisesta maasta eikä sinulla ole kotikuntaa Suomessa, sinun on maksettava kaikki, sekä potilaan että kunnan kustannukset, ellet ole hankkinut seuraavaa:

EU- ja ETA-maasta tulevat

Kun tulet EU- tai ETA-maasta ja vierailet Suomessa, sinun tulee hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti kotimaassasi ja näyttää korttia hoidon yhteydessä. Tällöin maksat potilasmaksun ja kotimaasi maksaa maksun, jonka kotikunta muulloin maksaa.

Pohjoismaiden kansalaiset

Kun olet Pohjoismaiden kansalainen ja vierailet Suomessa, riittää kotimaassasi myönnetty henkilökortti, ajokortti tai passi. Voit myös käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Tällöin maksat potilasmaksun ja kotimaasi maksaa maksun, jonka kotikunta muulloin maksaa.

Maat, joiden kanssa Suomella on sairaanhoitosopimus

Kun tulet maasta, jonka kanssa Suomella on sairaanhoitosopimus, sinun on esitettävä passi, joka on myönnetty kotimaassasi. Tällöin maksat potilasmaksun ja kotimaasi maksaa maksun, jonka kotikunta muulloin maksaa.

Työskentelet Suomessa

Jos tulet toisesta maasta, mutta työskentelet Suomessa ja olet saanut sairasvakuutuskortin, sinun on anottava kotikuntaa maistraatista. Tällöin maksat potilasmaksun ja kotikunta maksaa kunnan maksun.

Olet turvapaikanhakija

Jos olet turvapaikanhakija, pakolaisten vastaanottokeskus maksaa lääketieteellisesti tarvittavan hoidon. Jos sinut on hyväksytty turvapaikanhakijana, maksat itse potilasmaksun ja uusi kotikuntasi maksaa kunnan maksun samalla tapaa kuin suomalaisille kansalaisille.

Pakolaiset

Kiintiöpakolaiset saavat kotikunnan saapuessaan ja maksavat tämän vuoksi vain asiakasmaksun.

Lait (Finlex)

  • Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992

Lomakkeet

Lue lisää

Viimeksi muokattu 23.12.2020