Valinnanvapaus

Lomakkeet, Lait, Terveyskeskus, Sairaala, Lääkäri/sairaanhoitaja/terveydenhoitaja, Hoitosuunnitelma

Terveydenhuollon kiireettömässä hoidossa sinulla on oikeus valita, missä yhteistoiminta-alueen yksikössä sinua hoidetaan.

Kiireellisissä tapauksissa voit käyttää terveydenhuollon palveluita sillä paikkakunnalla, jolla olet, mutta et voi päättää, minne ambulanssi sinut vie. Kiireellisen hoidon jälkeen sinut voidaan siirtää kotikuntasi perusteella määräytyvään jatkohoitopaikkaan. 

Voit valita oman terveyskeskuksesi/vastaanottosi   

Voit olla kerrallaan yhden terveysaseman vastaanoton asiakkaana. Voit valita itsellesi sopivan vastaanottosi oman kuntasi tai yhteistoiminta-alueen sisällä. Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto on yhteistoiminta-alue Pietarsaaren, Pedersören, Uudenkaarlepyyn ja Luodon asiakkaille.

Sinulla on mahdollisuus valita oma terveyskeskuksesi koko Suomen alueelta. Vastuu kokonaishoidosta on silloin valitsemallasi terveyskeskuksella. Terveyskeskusta voi vaihtaa enintään kerran vuodessa.

Jos haluat vaihtaa terveyskeskustasi, sinun on tehtävä ilmoitus sekä uudelle että vanhalle terveyskeskukselle kolme viikkoa ennen ensimmäistä käyntiäsi. Vaihtaessasi vastaanottoa yhteistoiminta-alueen sisällä riittää, että jätät ilmoituksen valitsemallesi vastaanotolle. Lomakkeet ilmoitusta varten löytyvät sivun alalaidasta. 

Voit valita kiireetöntä hoitoa antavan sairaalan   

Sinulla on mahdollisuus valita myös tarvitsemaasi hoitoa antava erikoissairaanhoidon yksikkö vapaammin. Erikoissairaanhoito tarkoittaa julkisessa sairaalassa annettavaa erikoislääkärien tekemää tutkimusta tai hoitoa.
Erikoissairaanhoitoon tarvitset lääkärin tai hammaslääkärin lähetteen. Hoitopaikka valitaan yhteisymmärryksessä lähetteen tekevän lääkärin tai hammaslääkärin kanssa. Valinnanvapaus ei koske kiireellistä erikoissairaanhoitoa.

Palveluja myös muualta hoitosuunnitelman mukaisesti   

Voit käyttää terveyskeskuspalveluja myös kotikuntasi ulkopuolella siellä, missä oleskelet säännöllisesti tai pitkäaikaisesti esimerkiksi työn, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Tarvitset omassa terveyskeskuksessasi sinulle tehdyn hoitosuunnitelman, jonka perusteella saat palveluja toisessa kunnassa. Sinun on tehtävä ilmoitus tilapäisen oleskelu-paikkakuntasi terveyskeskukseen palvelujen tarpeesta vähintään kolme viikkoa ennen käyntiäsi.

Hoitavan lääkärin/sairaanhoitajan/terveydenhoitajan valinta   

Omalla terveysvastaanotolla, terveyskeskuksessa tai sairaalassa sinulla on mahdollisuus valita hoitava lääkäri silloin, kun valinta on yksikön toiminnan kannalta järjestettävissä. Terveyskeskuksen on pyrittävä ohjaamaan sinut jatkohoitoon samalle lääkärille, joka on hoitanut sinua aiemminkin.

Verkkopalvelu Hoitopaikanvalinta

Verkkopalvelu hoitopaikanvalinta.fi sisältää tietoa kansallisesta terveydenhuollon valinnanvapaudesta ja rajat ylittävästä terveydenhuollosta. Palvelun toteuttaa rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kansaneläkelaitoksen kanssa.

Lait (Finlex)   

Lomakkeet   

Terveysaseman vaihdosta on tehtävä kirjallinen ilmoitus. Ilmoituslomakkeen voi tulostaa alla olevista linkeistä tai hakea terveyskeskuksen toimipisteistä. Lomake palautetaan sekä nykyiselle että uudelle terveysasemalle.

Jos sinulla on kysyttävää

Lisätietoa saat omalta terveysasemaltasi tai sivustolta suomi.fi .

Viimeksi muokattu 15.11.2019