Patientombudsman
Lagen om patientens ställning och rättigheter (17.8.1992) föreskriver att de instanser som bedriver hälso- och sjukvård ska utse en patientombudsman.
Patientombudsmannen ger råd och hjälper vid frågor gällande patientens rättigheter, t.ex. hur du kan gå tillväga vid missnöje över vården eller bemötandet. Patientombudsmannen kan också hjälpa dig med en eventuell anmärkning eller patientskadeanmälan.
Patientombudsmannens uppgift är rådgivande. Ombudsmannen fattar inte beslut, beviljar inte förmåner och tar inte ställning till patientens medicinska vårdbeslut och till om det skett skada i patientens vård. Ombudsmannen sköter inte heller ärenden som hör till FPA:s, intressebevakningens eller arbets- och näringsbyråns verksamhet.
Om du är missnöjd
Om du är missnöjd eller om något är oklart med vården är det bäst att diskutera ärendet med läkare och vårdare på respektive mottagning/avdelning. De flesta frågor klargörs snabbast där de har uppstått. Du har också möjlighet att kontakta patientombudsmannen. Läs mera på sidan Missnöje.
Anmärkning
Om du är missnöjd med vården eller bemötandet har du rätt att framställa en skriftlig anmärkning till chefsläkaren. Anmärkningen kan formuleras fritt, men du kan också skriva den på en färdig blankett. Se länk nedan. Chefsläkaren utreder ärendet och ger dig ett skriftligt svar. Läs mera på sidan Missnöje.
Patientskada
Om du misstänker patientskada kan du göra en anmälan till Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringen ersätter personskada som uppkommit i samband med vård som getts inom hälso- och sjukvård i Finland.
Skadeanmälningsblanketter får du av patientombudsmannen. Mera information om patientskador finns på sidan Patientskada och på Patientförsäkringscentralens hemsida.
Kontakt
Du kan kontakta patientombudsmannen under telefontid eller genom att lämna dina kontaktuppgifter (namn och telefonnummer) via e-post. Patientombudsmannen kontaktar dig och går igenom ditt ärende per telefon eller bokar tid för ett personligt besök.
Avgift
Patientombudsmannens tjänster är avgiftsfria.
Lagar
- Lag om elektronisk behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården 159/2007
- Lag om elektroniska recept 61/2007
- Lag om patientens ställning och rättigheter 785/1992
- Patientskadelag 585/1986
- Social- och hälsovårdsministeiets förordning om patientjournaler (1.8.2009)
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om upprättande av journalhandlingar samt om förvaring av dem och annat material som hänför sig till vård (99/2001)