EEG/ENMG tutkimukset

Koronavirus

KNF (kliininen neurofysiologia) on lääketieteen erikoisala, jolla tutkitaan aivojen, hermojen ja lihasten sähköistä toimintaa. Teemme EEG- ja ENMG-tutkimuksia.

Tutkimuksia varten tarvitaan lääkärin lähete. EEG-hoitaja varaa ajan ja kutsuu sinut tutkimukseen.

EEG (Elektroenkefalografia)

EEG rekisteröi aivokuoren sähköistä toimintaa. Tutkimusta käytetään keskushermoston sairauksien (epilepsian, muiden kohtausoireiden ja tulehdussairauksien) selvittelyssä.

Tutkimus tehdään elektrodien ja kuminauhasta tehdyn myssyn/elektrodimyssyn avulla. Myssy pitää elektrodit tiiviisti ihoa vasten. Hyvän elektrodikontaktin saavuttamiseksi käytetään vesiliukoista elektrodipastaa. Lisäksi kasvoihin ja rintakehään kiinnitetään pieniä elektrodeja teippilapulla. Elektrodit kytketään tutkimuslaitteeseen johdoilla ja aivojen sähköistä toimintaa rekisteröidään tietokoneeseen. Tutkimuksen aikana saat maata sängyssä rentona ja silmät suljettuna.

Lasten EEG-tutkimuksissa on tärkeä rekisteröidä sekä hereilläolo että unitila ja myös herätysvaihe. Sen vuoksi lasta täytyy valvottaa osittain tutkimusta edeltävänä yönä.

Tutkimusta varten varataan 1 - 1½ tuntia. Tutkimus on kivuton.

EEG-tutkimuksen tekee sairaanhoitaja. Kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri antaa lausunnon tutkimustuloksista, ja saat vastauksen käynnin yhteydessä, kirjeitse tai puhelimitse.

EEG-tutkimuksia tehdään maanantaisin ja torstaisin.

ENMG (Elektroneuromyografia)

ENMG on hermoratojen ja lihasten sähköisen toiminnan tutkimusta. Tavallisimpia tutkimukseen tulon syitä ovat erilaiset ääreishermojen pinnetilat, lihassairaudet sekä lihas- ja hermovauriot.

Tutkimus on useimmiten kaksiosainen:
  1. Hermotoiminnan tutkimus
    Ihon pinnalle kiinnitetään pieniä elektrodeja yhden tai useamman lihaksen tai tuntohermon kohdalle. Hermoimpulssin johtumisnopeutta mitataan pienillä sähkösykäyksillä. Tutkimuslaitteisto mittaa, miten hermoimpulssi kulkee hermorataa pitkin, mikä antaa vastauksen hermon johtumisnopeuteen sekä hermo- ja lihaspalautteen voimakkuuteen. 
  2. Lihastoiminnan tutkimus
    Lihakseen pistetään ohut neula lihaksen sähköisen toiminnan rekisteröintiä varten.

Tutkimusta varten varataan noin 30 minuuttia.

ENMG-tutkimukset tekee kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, joka myös antaa lausunnon tutkimustuloksesta.

ENMG-tutkimuksia tehdään 2 kertaa kuukaudessa.

Muut tiedot

EEG- ja ENMG-tutkimuksista ei peritä maksua.

Lisätietoa

Ota yhteys, jos sinulla on kysyttävää!

Viimeksi muokattu 03.08.2020