Näytteenotto lapsilta

Vinkkejä vanhemmille
Lapselle kannattaa kertoa etukäteen näytteenotosta, koska valmistautuminen vähentää näytteenottoon liittyvää pelkoa ja jännitystä. Vanhempien rauhallisuus on tärkeää, koska jännittäminen tarttuu lapseen. Huomion suuntaaminen toisaalle näytteenoton aikana voi auttaa lapsen jännitykseen. Oma lelu, hyräily tai mielikuvittelu voivat olla hyviä keinoja.

Tietoa lapselle
Laboratoriossa otetaan verikokeita sekä aikuisista että lapsista. Verikokeella voidaan selvittää, oletko kipeä ja tarvitsetko jotain lääkettä. Verikokeeseen tuleminen voi olla jännittävää. Halutessasi voit ottaa mukaan jonkin lelusi tai lempikirjasi. Voit istua näytteenottotuoliin vanhempasi syliin, tai jos olet oikein reipas, voit istua yksin ja vanhempasi voi olla vieressäsi.
 
Käsivarteesi laitetaan värikäs kuminauha, joka hieman kiristää. Näytteenottokohta puhdistetaan ja kuivataan. Sitten sinulla onkin tärkeä tehtävä. Pidä kätesi aivan paikallaan, niin verikoe saadaan otettua. Toinen hoitaja tai vanhempasi voi auttaa sinua pitämään käden ihan paikallaan. Näytteenotto sattuu hieman, mutta ennen kuin huomaatkaan, on verikoe jo otettu.
 
Voit katsella näytteenoton ajan poispäin ja ajatella jotain mukavaa, vaikkapa kesää ja mansikoita! Kun viimeinenkin koeputki on saatu otettua, on verikoe valmis. Selvisit hienosti! Pistokohtaa täytyy vielä painaa hetki näytteenoton jälkeen, jotta se ei vuotaisi. Lopuksi pistokohdan päälle laitetaan laastari. Sitten saat vielä tarran tai pikkulelun kiitokseksi reippaudesta.
 
Ota yhteys, jos sinulla on kysyttävää!

Viimeksi muokattu 05.05.2020