Papa-seulonnat

Papa-seulontatutkimus
Sinut kutsutaan kirjeitse kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan (Papa) viiden vuoden välein. Ensimmäisen kutsun saat 25-vuotiaana ja viimeisen 60-vuotiaana.

Papa-seulontatutkimus on sinulle maksutonta. Seulontanäyte on otettava kutsuvuonna.

Jos sinun täytyy muuttaa käyntiaikaasi, suosittelemme että muutat sen Syöpäyhdistyksen ajanvarausohjelman kautta osoitteessa Papa.fi (Syöpäyhdistys). Käyttäjätunnuksen ja salasanan käyntiajan muuttamista varten löydät kutsukirjeestä.

Miksi Sinun kannattaa tulla papa-seulontatutkimukseen?
Kohdunkaulan syövällä on esiasteita, jotka voidaan löytää seulonnassa ja hoitaa ennen kuin varsinainen syöpä pääsee kehittymään. Kohdunkaulan syöpä voi olla täysin oireeton. Suurin osa todetuista muutoksista ovat kuitenkin harmittomia ja itsestään paranevia.

Miten papa-solunäyte otetaan?
Papa-solunäytteen ottaminen ei yleensä satu. Sivelynäyte otetaan emättimen pohjukasta ja kohdunsuulta puisella lastalla sekä kohdunkaulakanavasta pienellä harjalla. Tutkimuksen jälkeen sinulla voi olla pientä rusehtavaa vuotoa.

Papa- solunäytettä ei oteta kuukautisten aikana. Valkovuoto ei haittaa näytteen ottamista.

Miten saat tietää papa-solunäytten tuloksen?
Saat solunäytteen tuloksen kirjeitse kotiin. Mikäli seulonnan perusteella on tarvetta jatkotutkimuksille, niin saat siihen ohjeet kirjeessä.  

Lisätietoa

Ota yhteys, jos sinulla on kysyttävää!

Viimeksi muokattu 08.04.2019