Provtagning på barn

Tips åt föräldrarna
Berätta gärna på förhand om provtagningen för barnet, rädslan och spänningen inför provtagningen minskar om du förbereder barnet. Det är viktigt att föräldrarna är lugna, för om de är spända, smittar det av sig på barnet. Det kan vara till hjälp för barnet att man riktar uppmärksamheten på något annat under provtagningen. En egen leksak, att man nynnar på en sång eller använder sin fantasi kan hjälpa barnet att slappna av.
 
Information till barnet
Vid laboratoriet tar man blodprov på både barn och vuxna. Med ett blodprov kan man reda ut om du är sjuk och behöver någon medicin. Det kan vara spännande att komma på blodprov. Om du vill, kan du ta med någon leksak eller din favoritbok. Du kan sitta i mammas eller pappas famn i provtagningsstolen, eller om du är riktigt modig kan du sitta för dig själv och din förälder kan stå bredvid dig.
 
Vi sätter ett färggrant gummiband runt din arm och spänner det lite. Provtagningsstället rengörs och torkas. Sedan har du en viktig uppgift. Du ska hålla din arm alldeles stilla, så vi kan ta blodprovet. En annan sköterska eller din förälder kan hjälpa dig att hålla handen alldeles stilla. Provtagningen tar lite ont, men innan du vet ordet av är blodprovet redan taget.
 
Under provtagningen kan du se bort och tänka på något annat, t.ex. sommar och jordgubbar! När vi har tagit så många provrör som behövs, är blodprovet färdigt. Du klarade dig fint! Efter provtagningen måste man ännu trycka en stund på det ställe där du blev pickad, så att det inte ska blöda. Till sist sätts ett plåster på stället där du blev pickad. Sedan får du ännu ett klistermärke eller en liten leksak som tack för att du var så duktig.  
 
Har du frågor, ta kontakt!

Senast uppdaterad 05.05.2020