Papa-sållningar

Papa-sållningsundersökningar

Vart femte år får du kallelse till sållning (Papa) för att förebygga cancer i livmoderhalsen. Den första kallelsen får du som 25-åring och den sista som 60-åring. 
 
Papa-sållningsundersökningen är avgiftsfri för dig. Papa-provet ska tas det år du får kallelse.  
 
Ifall du behöver ändra din tid rekommenderar vi att du ändrar den via Cancerföreningens tidsbeställningsprogram på Papa.fi (Cancerföreningen). Användarnamn och lösenord för att ändra besökstiden finns i kallelsen.

Varför lönar det sig att komma på papa-sållningsundersökning? 

Det finns förstadier till cancer i livmoderhalsen, och dem kan man hitta genom sållning och sköta om innan de hinner utvecklas till cancer. Cancer i livmoderhalsen kan vara helt symtomfri. Största delen av de förändringar som konstateras är likväl ofarliga och läks av sig själva.

Hur tar man papa-cellprov? 

I allmänhet är det inte smärtsamt att ta ett papa-cellprov. Cellprovet tas med en träspatel från botten av slidan och livmodermunnen och med en liten borste från livmoderkanalen. Efter undersökningen kan du ha lite brunaktig flytning.
 
Papa-cellprov tas inte under menstruation. Flytning är inget hinder för provtagning.  

Hur får du veta resultatet av papa-provet? 

Du får resultatet av cellprovet hem per brev. Om det utgående från sållningen finns behov av vidare undersökningar, får du anvisningar om detta i brevet.

Läs mera

 

Har du frågor, ta kontakt!

Senast uppdaterad 08.04.2019