Vita rummet

Tanken bakom Vita rummet, sinnesrummet, är att det ska vara en stimulerande miljö, som väcker nyfikenhet och lockar fram både aktivitet och en avslappnad känsla.

Rummets färgsättning är vit, för att miljön ska vara lugn och framhäva olika sinnes- stimulanser i form av ljus och andra effekter. Avsikten med sinnesrummet är att skapa en avslappnad känsla, att stimulera sinnena och medvetenheten om den egna kroppen. Det här dämpar ångest och minskar rädsla. Den mjuka och lugna interiören i rummet skapar en känsla av trygghet och en motvikt mot det hektiska livet.

I sinnesrummet strävar man till att skapa förnimmelser genom olika material som mjuka mattor, säckstolar eller en fatboy, musik och ljuseffekter.

Ett bolltäcke, som väger 7 kilogram, spelar en mycket viktig roll i rummet. Täcket är fyllt med bollar, som rör på sig och formas efter nästan varje del av kroppen, så att det bildar en mjuk tyngd, som är behaglig att ligga under och som dessutom ger en uppfattning om den egna kroppens avgränsning. Det är inte alls självklart för alla hur långt fötterna och händerna når, hur stor magen är eller om knäet är ovanför vristen.

Musiken är en viktig del av sinnesupplevelsen. Vi vill ge också hörselskadade personer möjlighet att få sinnesintryck via musiken. I musiksängen kan hörselskadade uppleva rytmen i musiken med hjälp av känselsinnet. Högtalare, som är integrerade i sängen, skapar känsloförnimmelser genom sina vibrationer.

Synskadade kan urskilja klara ljus och blinkningar, som kan skapas med hjälp av fiberljus.

Bild från vita rummetBild från vita rummetBild från vita rummetBild från vita rummet

Senast uppdaterad 17.09.2020