Ögonbottenfotografering

Ögonbottenfotografering görs hos diabetiker för att sålla fram eventuella ögonbottenskador och för att hitta förändringar i ett tidigt skede. Då kan vi också åtgärda dessa för att förhindra bestående synhandikapp.

Ögonbottenfotografering görs på Diabetesmottagningen i Jakobstad och vid Nykarleby välfärdscentral.

Kallelse

Vi kallar dig som diabetiker till ögonbottenundersökning. Vi kallar dig per brev med ett till tre års mellanrum beroende på vad din tidigare undersökning visat. Följ anvisningarna i brevet. Undersökningen är frivillig.

Kontakta telefonrådgivningen om du har frågor eller behöver ändra/annullera din tid. I Nykarleby ska du kontakta diabetesskötaren.

Undersökning

Vid undersökningen träffar du diabetesskötaren/sjukskötaren. Vi kontrollerar din synskärpa före fotograferingen både med och utan glasögon. Därefter droppar vi pupillutvidgande droppar och din synskärpa kan därför vara sämre ett par timmar efter undersökningen. Därför rekommenderar vi solglasögon vid starkt solsken och att någon annan fungerar som chaufför.

Resultat

En hvc-läkare granskar alla fotografier. Om du bor i Jakobstad, Larsmo eller Pedersöre sänder vi alltid hem ditt resultatet per brev. Om du bor i Nykarleby, Jeppo eller Munsala sänder vi hem resultatet per brev endast då det finns avvikelser i bilderna.

Avgifter

För ögonbottenfotograferingen fakturerar vi ingen avgift.

Länkar

Läs mera

Senast uppdaterad 16.09.2020