Dialysen

Coronavirus

Till oss kommer du som har nedsatt njurfunktion och är i behov av rening av blodet via en konstgjord njure = dialysbehandling.

Dialysen inleds efter att läkare följt med dina njurvärden på vår poliklinik eller på ett centralsjukhus. Då dina värden är höga påbörjas dialysbehandlingen på ordination av en njurspecialist. Ibland behöver behandlingen påbörjas akut.

Under en dialysbehandling rengörs blodet från slaggämnen och extra vätska som njurarna inte klarar av att filtrera bort. Dialysbehandlingen utförs 3 gånger i veckan i 4 - 5 timmars tid. Du kan sitta i stol eller ligga i säng under behandlingen. Under tiden kan du se på TV eller lyssna på radio. Om du önskar kan du ta med egna böcker eller dator. Finns också dagstidningar att läsa. Varm mat serveras under behandlingen.

Vi finns i första våningen, nära hälsovårdscentralen. Vi har öppet måndagar - lördagar 7:30 - 15. Du når oss på telefon 06 786 2239.

Hos oss arbetar sjukskötare. Vi har möjlighet till daglig läkarkontakt. Njurspecialisten kommer var 3:e månad och går igenom ditt hälsotillstånd.

Vi tar emot dig som bor inom Staden Jakobstads samarbetsområde, men också ifall du bor i annan kommun enligt överenskommelse.

På dialysen kan vi också sköta barnpatienter som behöver dialys.

Avgifter

Vi fakturerar en avgift för dina besök på dialysen.

Länkar

Läs mera i serviceguiden

Senast uppdaterad 16.09.2020